I allvarstid Àr det klokt att hÄlla ihop

En statsminister har i kris att stÀlla sig i tÀten för det som förenar. Det bommade Ulf Kristersson (M).

Det finns lÀgen dÀr en statsminister kan visa styrka genom att föra en Àrlig dialog med oppositionens frÀmsta företrÀdare. Det lÀget Àr nu, ett samÀllshotande lÀge, men statsministern vÀljer partipolitiken.

Det finns lÀgen dÀr en statsminister kan visa styrka genom att föra en Àrlig dialog med oppositionens frÀmsta företrÀdare. Det lÀget Àr nu, ett samÀllshotande lÀge, men statsministern vÀljer partipolitiken.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2023-09-30 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Dödstalen stiger, gĂ€ngvĂ„ldet regerar dĂ€r samhĂ€lle och polis inte hinner med.  

Kriminella med vĂ„ldskapital trasar sönder tryggheten, inte bara i storstĂ€der utan ocksĂ„ i residensstĂ€der som Nyköping och GĂ€vle. Under sommaren har tvĂ„ 14-Ă„riga pojkar frĂ„n vĂ„r stad bragts om livet, offer i konflikter med koppling till organiserad brottslighet. Den senaste mĂ„naden har Nyköping fĂ„tt erfara skjutningar och sprĂ€ngningar. I vĂ„rt land har elva mĂ€nniskor har fĂ„tt sĂ€tta livet till pĂ„ kort tid dĂ€r gĂ€ngkrminalitetens vĂ„ld slagit till. 

VĂ„ldet och kriminaliteten ska hĂ„llas kort. Det Ă€r det svenska sĂ€ttet att vara. 

KrislÀget manade statsministern att hÄlla tal, klockan sju en torsdagskvÀll. Ulf Kristersson (M) hade dÀr en strÄlande chans att kombinera insikten om ett nationellt krislÀge med en maning till samling. Han kunde visa kraft bortom vardagspolitiken. Han tog inte chansen.

Det var ett partiledartal och inte ett statsministertal, som Centerledaren Muharrem Demirok formulerade det i samband med att partiets stĂ€mma inleddes i Örebro pĂ„ fredagen. Bortsett frĂ„n den piken manade Demirok i stĂ€llet till breda samtal mellan opposition och regering – och nej, han uteslöt inte Sverigedemokraterna.

Varje regering, varje konstellation som styr har förstĂ„s sin egen agenda i frĂ€msta rummet. Fast sĂ„ enkelt Ă€r det inte i en faktisk kris. En klok regering vinner dĂ„ pĂ„ att lyssna pĂ„ fler Ă€n den egna hejarklacken. 

I detta trampade nu Kristersson i en egenhĂ€ndigt gillrad fĂ€lla. Regeringsunderlaget Ă€r byggt pĂ„ konflikt som bĂ€rande idĂ©, mellan vi och de. En huvudtes Ă€r att invandrare frĂ€mst ska beskrivas som problem, risker och hot. Det Ă€r en rĂ„ och grovhuggen kollektivism. 

DÄ blir det svÄrt att vara en röst för alla. Alla de svenskar med invandrarbakgrund som gÄr till jobbet, lever pensionÀrsliv eller pluggar, ska veta att de Àr del av ett problem, i och med att de har kommit hit. Invandraren ska lÀra sig och stramas upp. I TidögÀnget finns all hÄrdhet och alla relevanta förslag.

Sedan var talet till nationen slut. Snopet nog.

Det finns lĂ€gen dĂ€r en statsminister visar styrka med att vĂ„ga sig pĂ„ en Ă€rlig dialog med oppositionen. MĂ„ det vara Magdalena Andersson (S), Muharrem Demirok (C), Nooshi Dadgostar (V) eller MĂ€rta Stenevi (MP). TidögĂ€ngets största och mest konfliktsugna, samarbetspartiet SD, driver hellre pĂ„ för att förstĂ€rka konfliktytorna. För mer brĂ„k, inte mindre – i ett uppenbart akut krislĂ€ge. Ett ökat mĂ„tt av dialog ses som ett hot mot den egna relevansen.

DÄ blir det som det blir för Kristersson, ett tal till de egna och inte till alla svenskar. I ett krislÀge gÄr det att stÀlla sig över sÄdant. Men det krÀver statsmannaskap.