I nöd och överflöd prövas politikern

Hur kort hÄllbarhet har löften om psykiatrin i Sörmland?

I veckan fattade regionstyrelsen ett beslut att utreda en centralisering av den psykiatrisk slutenvÄrden i Region Sörmland. En eventuell centralisering Àr en del av försöken att minska kostnaderna i regionen.

I veckan fattade regionstyrelsen ett beslut att utreda en centralisering av den psykiatrisk slutenvÄrden i Region Sörmland. En eventuell centralisering Àr en del av försöken att minska kostnaderna i regionen.

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2023-11-12 08:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Pandemitiden var en prövande tid för mĂ„nga politiker i kommuner och regioner. Rent ekonomiskt var det dock rena sötebrödsdagar. Kommunerna och regionerna hade historiskt stora budgetöverskott. NĂ„gra Ă„r senare har pendeln slagit över Ă„t andra hĂ„llet, nu Ă€r underskotten lika stora. 

BĂ„de sötebrödsdagar och nödtider krĂ€ver sina politiker. 

I goda tider Àr det enkelt att luta sig tillbaka och ta det lite lugnt. NödvÀndiga, men ofta impopulÀra, strukturÄtgÀrder och effektiviseringar av verksamheten skjuts inte sÀllan pÄ framtiden. Varför vÀcka den björn som sover nÀr man ÀndÄ har tillrÀckligt med pengar till allt och alla?

Svaret pĂ„ frĂ„gan Ă€r att de goda tiderna inte kommer att vara för evigt. Även om det Ă€r svĂ„rt Ă€r det Ă€ndĂ„ lĂ€ttare att förĂ€ndra organisationer nĂ€r man har mer pengar att röra sig med, Ă€n nĂ€r man mĂ„ste dra Ă„t svĂ„ngremmen. 

Om det inte finns tillrÀckligt med pengar Àr det lÀtt att panikspara. Att de beslut man dÄ fattar lÄngsiktigt kan skada och leda till mer ineffektiva organisationer Àr det lÀtt att bortse frÄn i stunden. Följderna blir inte sÀllan nÄgon annans problem under en annan mandatperiod.

Men det finns ocksĂ„ politiker som aldrig förmĂ„r dra ned pĂ„ kostnaderna – ens nĂ€r det, som i Region Sörmland, inte finns pengar kvar till löner. 

En del av det grundlÀggande politiska uppdraget Àr att kunna prioritera. Att ha förmÄga att sÀga till vÀljarna och de anstÀllda att x uppgift Àr viktigare Àn y uppgift. I detta ingÄr Àven att kunna hantera de mÄlkonflikter som uppstÄr.

I veckan har det gĂ„tt att lĂ€sa om regionstyrelsens beslut att lĂ„ta regiondirektören utreda en centralisering av den psykiatriska slutenvĂ„rden till ett sjukhus: Nyköpings lasarett eller MĂ€larsjukhuset i Eskilstuna. 

Men sÄ sent som pÄ regionfullmÀktiges möte den 26 september lovade regionrÄdet med sÀrskilt ansvar för hÀlso- och sjukvÄrd, Lars Lundqvist (KD), att slutenvÄrden "absolut" skulle vara kvar i Nyköping.

Nu frÄgar man sig hur lÀnge han tÀnkt hÄlla detta löfte: nÄgra mÄnader, ett halvÄr, ett Är? För inte Àr det vÀl sÄ att Lundqvist föregriper slutsatserna i den utredning som nu tillsÀtts?

I ett besvÀrligt lÀge bör man som politiker vara försiktig med att utfÀrda tvÀrsÀkra löften.

Samtidigt behöver man ocksĂ„ kunna vara konstruktiv. VĂ€nsterpartiet sĂ€ger för tillfĂ€llet nĂ€rmast reflexmĂ€ssigt nej till alla förslag. VĂ€nsterpartiets gruppledare Lotta Back konstaterar exempelvis att ”det Ă€r hĂ„l i huvudet att ens tĂ€nka tanken” att centralisera psykiatrin. 

Men hon har inget förslag var pengarna som ska bekosta verksamheten ska komma ifrĂ„n eller vilka kostnader man i stĂ€llet kan skĂ€ra i. 

I en debattartikel i veckan skriver Lotta Back och tvĂ„ andra vĂ€nsterpartister att en skattehöjning skulle innebĂ€ra att de med lĂ„ga inkomster fĂ„r bĂ€ra de tyngsta bördorna, vilket V tycker Ă€r fel. Men redan i nĂ€sta stycke i artikeln kritiseras den styrande minoriteten i regionen för att de inte höjer skatten. Ett beslut som V tycker gĂ„r ut över de sjuka.  

Politiker mĂ„ste bĂ„de lĂ€ra sig att hantera mĂ„lkonflikter som denna och kunna prioritera mellan utgifterna sĂ„ att intĂ€kterna rĂ€cker till. 

Ett annat sĂ€tt att uttrycka det Ă€r att man som politiker inte fĂ„r lĂ„ta det bĂ€sta bli det möjligas fiende. 

Emma Wange Àr politisk redaktör för obeorende liberala Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.

Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.
Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.