När Oxelösundsalliansen får majoritet kommer invånarna att kunna välja i välfärden.
Vem ska ordna den hemtjänst du har rätt till som äldre? Äldreboenden kan drivas på olika sätt och av olika utförare, kanske med olika inriktning och språkkompetens. Valet bör vara ditt och kommunen bör öppna för alternativa utförare. Vilken förskola ska dina barn gå i? Vilken skola anser du som förälder vara bäst och lämpligast?
Alliansen i Oxelösund tycker att det är en självklarhet att den enskilde – som finansierar välfärden via skatter och avgifter – också ska kunna välja vilken utförare som står för verksamheten. Kommun, stat och landsting finns inte till för sin egen skull utan för medborgarna. Staten och rättsstaten har uppstått i syfte att skydda den enskilde mot godtycke, våld och kränkningar. Det kommunala självstyret innebär att kommunen kan beskatta sina invånare och disponera och fördela en stor del av de medel invånarna äger gemensamt. Medlen tillhör inte kommunen, politikerna, tjänstemännen, utan just medborgarna som betalar och använder den välfärd och de tjänster som erbjuds.
Lagen om valfrihetssystem (LOV) är avsedd att fungera som ett verktyg så att kommuner och landsting kan öppna för privata alternativ i välfärden. Den enskilde medborgaren kan fritt välja mellan alla godkända leverantörer och kommunen eller landstinget har kvar det övergripande ansvaret för verksamheten. Centrala delar i lagen är att kommunen eller landstinget ska annonsera öppet efter utförare, godkänna och skriva kontrakt med alla som lever upp till de ställda kraven samt att alla aktörer ersätts på samma sätt och därmed konkurrerar med enbart kvalitet. Kommunen/landstinget har som beställare också ansvaret att följa upp och kontrollera att efterfrågad kvalitet levereras. Kunden/medborgaren är den bästa kritikern, om utföraren inte sköter sig byter kunden. Kan det bli mer klockrent? Ändå ser majoriteten rött när de hör LOV eller valfrihet nämnas i den politiska debatten. Att kommunister och statskramare i Vänsterpartiet vägrar erkänna enskildas rättigheter är en sak. I de länder där kommunism och socialism införs kringskärs den enskildes rörelsefrihet och valmöjligheter väsentligt.
Socialdemokraterna har dock visat tendenser till öppenhet och vilja att pröva nya vägar i välfärden. Partiet säger inte blankt nej till vinster i välfärden som de röda kamraterna i V gör, utan inser att företag måste gå med plus för att överleva. Det gäller de företag som asfalterar och plogar våra vägar och får betalt med allmänna medel, liksom de som tillverkar läkemedel, eller utför tjänster som sjukvård, hemtjänst, omsorg och annat, allt bekostat med skattepengar.
Allianspartierna står upp för välfärden, gör det du också den 14 september!