Ideella krafter är något att skylta med

Att Nyköpings hembygdsförening tillsammans ett par likasinnade aktörer tar över Pelle Nilssons samling, handelsboden, är en bra lösning på ett knepigt läge.

Att Nyköpings hembygdsförening tar över handelsboden-samlingarna från Pelles Lusthus är en vettig lösning på ett omdiskuterat dilemma. På bilden ses Bengt Sjögren, Ulf Henryson och Lars Andersson.

Att Nyköpings hembygdsförening tar över handelsboden-samlingarna från Pelles Lusthus är en vettig lösning på ett omdiskuterat dilemma. På bilden ses Bengt Sjögren, Ulf Henryson och Lars Andersson.

Foto: Jens Alvin

Ledare2021-03-13 05:41
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Svenska Kulturpärlor valde att lägga ut fastigheten Pelles Lusthus till försäljning uppstod frågan om vad som skulle hända med utställningen handelsboden.

Detta har varit en flitigt uppmärksammad fråga, inte minst i SN:s insändar- och debattspalter. Skulle allt följa med ägaren familjen Åström, som vårdat samlingarna ända sedan de tog över lusthuset, till Dufveholms herrgård i Katrineholm – och därmed lämna Nyköping? Åströms stora skyltsamling finns att beskåda på sajten gamlaskyltar.se

I veckan kom svaret. Nyköpings hembygdsförening köper själva handelsboden. De handelsskyltar i samlingen som har dokumenterad Nyköpingskoppling kommer att finnas tillgängliga digitalt för hembygdsföreningen att använda. Det är en vettig lösning som tydligt visar hur engagerade ideella krafter gör skillnad till det lokala kulturarvets fördel.

Hembygdsföreningen, med hela 450 medlemmar, är en av de centrala aktörerna inom Nyköpings kulturarvsmuseum, bara ett stenkast från Pelles Lusthus. Och det är till kulturarvsmuseet som handelsboden nu ska flytta. Samlingen handelsboden – med dess typiska interiör – har Pelle Nilsson (1923-2008), som upphovsman. Han var en känd Nyköpingsprofil och handelsman. Under många år var han också med i hembygdsföreningens styrelse. 

Nyköping är en stad med mycken och händelserik historia. Inte bara för dess kungliga kopplingar i form av Nyköpingshus och ett uppmärksammat medeltida gästabud. Utan minst lika mycket för den här platsens handelshistoria. Det är viktigt att kunna uppmärksamma hur värdefull just handeln – med dess handelsprivilegier och handlare – har varit för att forma det Nyköping som vi ser i dag och i morgon.

Karta: Stadsvakten - Nyköpings kulturarvsmuseum