På torsdag fyller Pippi Långstrump 70 år. Pippis betydelse för de generationer som växt upp med henne är onekligen stor. Hon har varit en pålitlig förebild för tusentals flickor i ett samhälle där starka kvinnor många gånger haft begränsat utrymme i offentligheten. Hon har visat barn efter barn att det är okej att vara sig själv och att vuxna inte alltid har rätt.
Man kan även säga att Pippi är en god entreprenöriell förebild. Med självsäkerhet och uppfinningsrikedom identifierar hon problem och hittar lösningar. Hon sätter skurborstar på fötterna för att göra städningen roligare. Arrangerar lindans för att få ihop pengar när hon är på rymmen. Fixar julklappsutdelning för andra barn som kanske inte får så många paket hemma.
I förra veckan gick SM i Ung Företagsamhet av stapeln på Stockholmsmässan. Nyköpingsföretaget Wapa Design UF tog hem andraplatsen i kategorin Årets Hantverk. Det är Andreas Åkesson och Pierre Wigardt från Nyköpings Gymnasium Gripen som driver företaget som designat och nu tillverkar en väggklocka i form av sportbilsföretaget Koenigseggs logotyp.
Alla UF-företag läggs ner efter ett år eftersom de drivs som en kurs i skolan. Men det har gått så bra för Andreas och Pierre att de planerar att starta upp Wapa Desgin som aktiebolag i höst. Även Eskilstunaföretaget Eko UF kammade hem ett silver till Sörmland i kategorin Hållbart Företagande för sin kokbok med ekologiska recept.
Forskning visar Wapa Design, Eko och alla de andra 7 594 UF-företagen som drivits under läsåret lönar sig även i framtiden. En docent vid Handelshögskolan och en doktorand på Näringslivets Forskningsinstitut har jämfört personer i dag som drev UF-företag i mitten på 90-talet med en grupp som inte gjorde det.
I snitt har de som drev UF-företag under gymnasiet 35 700 kronor mer i årsinkomst 16 år efter studenten. De har 44 procent större sannolikhet att nå en chefsposition och 20 procent färre arbetslöshetsdagar. Och det är hela 80 procent mer sannolikt att en kvinna som varit med i UF startar ett aktiebolag. Detta även om man tar hänsyn till att det kan finnas ett skevt urval i vilka som söker sig till UF-kurser.
Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann skrev i DN Kultur (11/5) om den förändring som sker på arbetsmarknaden i takt med vad han kallar nya tidens GUD – Globalisering, urbanisering och digitalisering. Hälften av de arbeten människor utför idag kommer att vara borta inom 20 år.
Livslånga nio till fem-jobb kommer vi att ta del av på museum. Jobb och företag kommer att finnas kortare tid och mer svara mot direkta uppgifter som måste lösas. Schlingmann förutspår en helt förändrad arbetsmarknad. Där behövs UF-företagare, entreprenörer och uppfinningsrikedom mer än någonsin. Och där behövs Pippis inställning: Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert!
Johanna Lundgren Gestlöf