Idrotten som skyltfönster

Ramdalen är Oxelösunds idrottshjärta. Ambitionerna är höga, men kommunen måste vara uppmärksam på notan.

ramdalenm-te2.jpg

ramdalenm-te2.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-03-24 05:26
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ramdalen är för Oxelösund vad Rosvalla är för Nyköping. Det är en huvudanläggning för idrott och något som politiker gärna vill visa upp för alla som funderar över att flytta till kuststaden.

I över 50 år har det idrottats på området. I drygt 40 år har det också varit en stor idrottsanläggning. Ramdalen kom att ersätta den gamla idrottsplatsen Malmdalen. Placeringen var tänkt att freda idrottsutövarna från de mest påfrestande havsvindarna – utan att hamna för långt bort från centrum.

De rörliga bilderna från invigningen 1961 – tillgängliga på bibliotekets hemsida – visar köerna in på anläggningen, vajande flaggor och välfylld parkering. Dåtidens kända idrottare som Dan Waern och Stig Pettersson hade lockats dit. Bruksdisponent Carl Sebardt invigningstalade och uttalade en förhoppning om att anläggningen skulle bli "ett centrum för idrottslig fostran".

Den här veckan stannar vår serie SN på plats till i stadsdelen Ramdalen. Att göra sina idrottsanläggningar till områden att marknadsföra utåt ligger fortfarande i tiden. Det ska sända signaler om kommunens vilja att ge invånarna, främst de yngre, goda möjligheter till en hälsosam fritid, träning och friskvård. Senioridrotten får också sin beskärda del. Idrottens föreningar når som bekant breda grupper av politiker, utan att bara ha ett parti eller ett block som allierad. Det betalar sig.

I fallet Ramdalen så var det Socialdemokraterna som senast tog täten för att göra området till det är i dag. Detta minns alla bandyentusiaster i kuststaden. Beslutet att inte behålla bandybanan var ett hett omdebatterat vägval, ett öppet sår som gör sig påmint då och då. Kommunledningen lovade att det skulle komma annat för pengarna – som afrikansk dans och annat. Även badhuset har genomgått en renovering – och det blev dyrare än planerat. Hjortensbergsbadet i Nyköping är i dag stängt av samma skäl. Simhallar borde grannkommuner samsas om, för där rullar många, många skattemiljoner.

I februari motionerade Moderaterna och Folkpartiet gemensamt om att bredda inriktningen på idrottsområdet Ramdalen. Fler föreningar borde få utrymme att utöva verksamhet på området, menade partierna. De vill att Ramdalen anpassas mer för människor med funktionsnedsättningar, att energianvändningen utreds närmare liksom förutsättningarna för att anlägga en "skridskobana". Dessutom bör utredas om driften av anläggningen kan läggas på entreprenad, skriver M och FP. Om det senare ger skattepengar över till annat bör det prövas.

Det råder ingen brist på politiska ambitioner för Ramdalen. Men investeringar hämtas inte ur en aldrig sinande källa av offentliga medel. Att bygga lite större, lite mer, lite lyxigare, lite häftigare än vad som verkligen behövs, det tar pengar från annat. Välmenande ambitioner riskerar att driva upp driftskostnader som sedan kan tära på kärnverksamheter som skola, omsorg och vård. En del av idrottens fostran bör vara att göra mesta möjliga med begränsade resurser.