Birgitta Brus, ordförande i socialnämnden i Gnesta, lämnar sitt parti med omedelbar verkan. Det är kulmen på en längre tids personstrider inom Socialdemokraterna i kommunen.
Under sin tid som ordförande har hon tagit strider inte bara med oppositionen, utan också utmanat starka krafter inom sitt eget parti. Det gör man inte ostraffat.
Socialnämnden har under de senaste åren fått flera svåra frågor på sitt bord. Missförhållandena på Liljedalshemmet och den allvarliga kritiken efter visselpipeskandalen på korttidsboendet i vintras är en. En annan var när nämndens rödgröna majoritet hade tröttnat på bristerna inom den kommunala hemtjänsten. I stället för att låta medborgarna fortsätta att komma i kläm bestämde nämndledningen att nya hemtjänstmottagare skulle hänvisas till andra utförare till dess att kvalitetsproblemen hade åtgärdats. Det var en direkt utmaning mot valfrihetsmotståndarna. Om beslutet stod fast riskerade det hela det rödgröna samarbetet mellan S, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
De rödgrönas nämndpolitiker tvingades till reträtt. Hur usel kvaliteten än är och hur stora problem den kommunala hemtjänsten må ha, fick inte övriga utförare lyftas fram på ett så positivt sätt i ett rödgrönt Gnesta.
Det här är självklart minerad terräng. Inom Socialdemokraterna finns röster som är för mångfald och valfrihet, medan andra anser att det är borgerligt att ge medborgarna chansen att välja andra aktörer inom skattefinansierade välfärdstjänster.
Men det aktuella bråket som ledde till Brus avhopp är inte en fråga om höger eller vänster i politiken. Det framstår snarare som en omfattande konflikt mellan ett antal nytillkomna makthavare i kretsen kring kommunalrådet Johan Rocklind och ett antal socialdemokrater som har varit med en längre tid i kommunpolitiken. Det handlar alltså inte bara om Birgitta Brus utan om hur politiken ska utövas och kommuniceras. Under det senaste året har partiet tvingats ersätta flera rutinerade företrädare som lämnat sina poster.
När så Birgitta Brus inte ens nominerades som kandidat till att leda partiet i socialnämnden efter valet, ställdes allt på sin spets. Enligt uppgift fick hon reda på detta med mycket, mycket kort varsel. Den lokala partistyrelsen har i SN (13/6) förklarat att den saknar förtroende för henne, men ordföranden vägrar förklara varför. Det tyder på en djupt infekterad stämning och intern problematik. Frågan är då om Birgitta Brus motståndare lär nöja sig med att låta henne sitta kvar som vilde och nämndordförande fram till valet?
Kommentarerna från kommunalrådet Johan Rocklind (S) bidrar inte precis till att gjuta olja på vågorna. Han beklagar inte. Det är uppenbart att förtroendebristen är djupt förankrad hos kommunalrådet. Dessa två skulle aldrig gå i armkrok på väg till kommunhuset, om vi säger så.