I tisdags presenterade socialdepartementet ett flertal undersökningar i ämnet kvinnors sjukfrånvaro. Vi har tidigare fått rapporter om hur kvinnor är mer sjukskrivna än män generellt, och hur ohälsan på jobbet ökar hos gruppen unga kvinnor. Känt sedan innan var även att kvinnors lön och sjukfrånvaro påverkas på ett helt annat sätt än mäns efter att de fött barn. Det var för att mer noggrant följa upp detta som man beställde ett antal mer djupgående undersökningar som nu börjar bli färdiga.
Bilden visar sig vara mer komplicerad än man först trodde, andra barnet påverkar mer än första, kvinnor har även innan barnen kommer högre sjukfrånvaro, i vilken bransch man arbetar spelar in. Den övergripande analysen verkar dock stämma: att skaffa familj påverkar kvinnor mer än män. De tar ut längre föräldraledighet, blir oftare sjuka och tar mer ansvar för vård av sjukt barn. Alternativt så väljer många kvinnor att vara hemma mer med barnen och jobba mindre, vilket då inte utgör en lika stor belastning på hälsan men däremot påverkar lön, pension och därmed ekonomin långsiktigt.
Många, även liberaler, väljer att söka lösningar på problemet i form av kvoterad föräldraförsäkring. Och det är inte nödvändigtvis bara en fråga som gäller familjen. Om kvinnor generellt har högre frånvaro finns det goda skäl att tro att det kommer påverka alla kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Arbetsgivare kan basera sin föreställning om en potentiell kvinnlig anställd på ett statistiskt faktum, vilket då riskerar drabba alla kvinnor negativt. Det är en invändning att ta på allvar.
Är man en anhängare av idén om mer självbestämmande för individer gentemot staten är det dock svårt att ytterst komma till någon annan slutsats än att det måste finnas ett flexibelt utrymme inom föräldraförsäkringen för att föräldrar ska hitta bästa möjliga lösning sinsemellan. Ur en liberal synvinkel kräver detta samtidigt att individerna är så informerade som möjligt om vilka följderna blir för privatekonomin och den egna pensionen vid en längre föräldraledighet.
Det är utmärkt att undersökningar av den här typen görs så vi får en mer komplett bild av läget. Ju mer informerade vi är desto bättre förutsättningar har vi för att göra genomtänkta medvetna val. Det är inte svårt att bli utmattad om man förväntas arbeta lika mycket som männen och dessutom delta i allt från städdagar i bostadsrättsföreningen till hämtningar på dagis. Den här problematiken illustrerar även hur pass underutvecklad tjänstesektor vi har. Med fler tjänster och arbeten riktade till familjernas skiftande behov kan press och stress minska i en tid då vi behöver varje arbetad timme.
Hanna Marie Björklund