Ingen matchning gjord i himmelen

Matchningen mellan personers kompetens och behovet på arbetsmarknaden är dålig. Många saknar arbete och arbetsförmedlingen är inte aktören som lyckas lösa problemet.

Ledare2014-07-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det råder semestertider i sommar-Sverige. Värmen har äntligen kommit och stränderna fylls med soltörstiga ledighetsfirare. Men två grupper tar inte semester – studenterna och de arbetslösa. Problemen för de båda grupperna ser olika ut. Därför skulle alla kunna tjäna på att få hjälp av arbetsförmedlare specialiserade på just deras grupp. Den möjligheten finns inte idag. Istället försvinner miljarder kronor in i ett system som inte är effektivt, där människor fastnar i åtgärdsprogram och arbetsmarknadsutbildningar.

Sedan 2007 finns ett system med kompletterande aktörer till arbetsförmedlingen men resultatet har inte blivit det önskade. Såsom systemet är uppbyggt slås dessutom små företag ut av de stora aktörerna. Stor del av ersättningen till förmedlarna delas nämligen ut när de tar sig an den arbetslöse och inte när den arbetslöse faktiskt får ett riktigt jobb. Därför kan de stora aktörerna konkurrera med kvantitet vilket omöjliggör lönsamhet för mindre företag, även om de mindre faktiskt förmedlar fler jobb.

I slutet av juni var 13 568 personer öppet arbetslösa i Sörmland. Utvecklingen ser positiv ut i stora delar av länet men i Oxelösund har arbetslösheten i stället ökat med 9,2 procent sedan förra året. Ett av de största problemen är bristen på enkla jobb som kräver få kvalifikationer. Med en socialdemokratisk höjning av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga lär dessa jobb bli ännu färre.

I fredags blev 266 000 personer antagna till någon av landets högskoleutbildningar. Flera av dessa blivande studenter kommer gå ut med en examen, men utan ett jobb. Ännu fler kommer vara utan ett jobb med anknytning till vad de pluggat. Under sommaren vill 60 procent av landets studenter jobba men nästan hälften av alla tycker att det är svårt att hitta ett sommarjobb, speciellt inom sitt ämnesområde. Även här syns tydliga exempel på den matchningsproblematik som råder.

Ersättningssystemen måste ses över. Små arbetsförmedlande aktörer som är duktiga på vad de gör måste få en ärlig chans. Praktik och koppling till näringslivet måste öka inom skolväsendet. Matchningsproblematiken är ett skriande bekymmer som skjutsar ut människor i fel riktning på arbetsmarknaden. Dessutom medför det att de som annars skulle få de enklare jobben helt stängs ute. Således drabbas både studenter och arbetslösa.

Centerpartiet presenterade nyligen i DN (1/7) hur arbetsförmedlingen kan bantas med tre miljarder kronor. I stället ska lärlings- och yrkesintroduktionsanställningar öka, en jobbfixarpeng införas och organisationer och bemanningsföretag släppas in. Det är bara några förslag i en riktning som är nödvändig för Sverige att ta. För medan bleka svenskar kyler brännan efter dagen vid vattnet, kämpar alltför många med 
att ta sig ur den ofrivilliga ledighet de suttit fast i alldeles för länge.

Johanna Lundgren Gestlöf