Sju kränkningar om dagen. 2 555 negativa kommentarer om året. Det är vad 14-årige Andreas får utstå, enbart via internet. I serien Morgans mission i SVT har tittarna fått följa honom och hans kompisar i klass 8c i Ystad. Det är skådespelaren Morgan Alling som givit sig in i den beryktat stökiga klassen för att arbeta mot mobbning. Det sista avsnittet handlade om just näthat.
I dag är det No hate-dagen. Därför ska vi ut och kärleksbomba nätet, manifestera mot hatet och göra internet bättre. Det är Statens medieråd som ligger bakom och deras undersökningar visar att ungefär 15 procent av tonårsföräldrarna uppger att deras barn blivit mobbat eller hotat via internet.
Enligt anti-mobbningsorganisationen Friends uppger dock var tredje ung att de blivit utsatta för kränkningar online. Program som Morgans mission och även Uppdrag gransknings nya satsning #hatet visar också att vidderna av kränkningarna är långt värre än de flesta vuxna anar.
En av de värsta sidorna för kränkningar är ask.fm där man kan ställa anonyma frågor till varandra. Sidan är precis som många andra översvämmad av grova förolämpningar. En del kommuner, däribland Nyköpings, har valt att blockera ask.fm från skolans nätverk.
Risken finns att sådana förbud vaggar in vuxna i en falsk trygghet. Men som en skola säger, det är en tydlig markering som naturligtvis måste kompletteras med diskussioner om problematiken. För när mobbning flyttat från skolans korridorer ner i elevernas mobiler krävs mer än någonsin att fenomenet belyses.
Lärare, föräldrar och eleverna själva måste ta sitt ansvar för vad som händer både i och utanför klassrummet. Dessutom krävs en mindre nonchalant attityd från ägarna av dessa sajter. Det borde finnas samarbeten med skolor där de är med och sponsrar och utvecklar metoder för att bli bättre internetanvändare.
För många vuxna har inte hängt med i utvecklingen och är därför oförmögna att ge barnen de verktyg som behövs för att förhålla sig till kränkande beteende på internet. Program som Morgans mission bör kunna vara underlag för diskussion. Lyft upp kränkningarna från anonyma internet och kom fram till gemensamma förhållningssätt.
Det kan hjälpa den tysta massan att kliva fram och säga ifrån. Som en av tjejerna i 8c säger: "Tystnaden äter upp oss, då vinner mobbarna." Kränkningarna måste sluta, men tills den dagen kan en stöttande skara klasskompisar som bevisar motsatsen var guld värd. Då måste man kunna prata om det och förstå det orimliga i att sprida näthat.
Två och ett halvt tusen negativa kommentarer per år. Hur får det en att känna sig när man sammanfattar sitt 2015? Vilken inställning gör det att man påbörjar sitt nya år med? Man behöver inte umgås med alla. Man behöver inte ens tycka om alla. Men man behöver visa varandra ömsesidig respekt. Det är ett obestridligt faktum som vi måste sluta kompromissa med.
Johanna Lundgren Gestlöf