Inte så festligt i regionförbundet

Utflykten till Bryssel får den stora svarta rubriken. En mer angelägen fråga än så är vad medborgarna får för sina skattepengar från regionförbundet.

Ledare2014-01-11 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Regionförbundet Sörmland är länets mest okända politiska arena. Få sörmlänningar lär kunna svara på vad denna politiska församling gör eller tar ansvar för. Med dagens stora rubriker om Brysselresan lär i alla fall SN:s läsare veta att regionförbundet bor, äter och dricker för ganska stora pengar när de har möten utomlands.

Inom regionförbundets ramar ska landstingets och kommunernas högsta politiska företrädare hantera ett antal gemensamma frågor med länsperspektiv. I huvudsak är det socialdemokrater och moderater som möts samt några få representanter från Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Detta är inget parlament med tydlig majoritet och opposition.

Huvudsyftet är mer samförstånd över kommungränserna. Det är inte alltid så festligt. Uppdraget gäller regional utveckling i stort, exempelvis vägar och järnvägar, arbetsmarknadens kompetensförsörjning och gränsöverskridande gemensamma miljöfrågor.

Fast alla regionala frågor finns inte inom regionförbundets ram. I fallet länstrafiken blev det i stället en dragkamp mellan landstinget och kommuner/regionförbund om var frågan hörde hemma. Det slutade med en kompromiss i form av Sörmlands kollektivtrafikmyndighet, bildad för sig av landstinget och de nio kommunerna.

När försöken att bilda en större region i Mellansverige pågick drevs frågan från landstingets sida, men med regionförbundet som en tänkt byggkloss i en större framtida enhet. Det var framtiden, men storregionen sprack och regionförbundet hamnade i bakvattnet. Det märks på organisationen, med mycket av same procedure as every year. För politiken likaså.

Utan ett skarpt framåtblickande syfte blir verksamheten svår att förstå för utomstående och lika svår att beskriva för den som vill försöka motivera hur regionförbundet gör nytta för skattemedlen. Sörmlandsstrategin 2020 är bara en utgångspunkt, inte målet i sig. Samverkan måste ge handfasta resultat, dialoger likaså. Eftersom storregionen får vänta behöver partierna använda det befintliga regionförbundet bättre – eller inte alls.

Är huvudsyftet att maximera tillgången på utvecklingspengar från staten och EU? Är det att driva opinion för mer investeringar i länets vägar, hamnar och järnvägar? Är det att bidra till ett mer hållbart Sörmland ur klimat- och miljöperspektiv? Är det att ge Sörmlands Turismutveckling större muskler så att besöksnäringen kan växa ordentligt? Det finns ingen brist på angelägna framtidsfrågor.

För att medborgarna ska ha en chans att tycka att resan till Bryssel – eller valfri övning med övernattning, måltider och vin på skattebetalarnas bekostnad – skulle kunna vara värd pengarna, då måste politiker och partier bli bättre på att motivera varför regionförbundet finns.