Kampen mot fetman Àr frÀmst nÄgot personligt

Varning för en tro pÄ att staten, politiken eller skatten ska tvinga folk att gÄ ned i vikt.

Allt börjar med individen. Ingen bekÀmpar övervikten bÀttre Àn det som du sjÀlv förmÄr att göra.

Allt börjar med individen. Ingen bekÀmpar övervikten bÀttre Àn det som du sjÀlv förmÄr att göra.

Foto: Marc Femenia / TT

Ledare2021-10-28 05:29
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

SN:s serie om fetma, Det feta Sörmland, bjuder pÄ en gedigen lÀsning. Kampen mot fetma och övervikt Àr relevant sett till vÄr samtid och vÄrt vÀlstÄnd. Den som Àr utan övervikt ska inte kasta första stenen, men alla vi som kÀmpar med fler kilon Àn vad som Àr hÀlsosamt har att anstrÀnga oss för att ge kroppen chansen att mÄ bra.

Övervikt i olika grader Ă€r ett drabbande problem. Tro inte att det Ă€r lĂ€tt att vara fet. TvĂ€rtom Ă€r det ofta ett helvete.

Precis som vi kunnat lĂ€sa i artikelserien Ă€r vardagssamhĂ€llet ibland allt annat Ă€n förlĂ„tande inför övervikt. Hur andra "otjocka" reagerar. Hur mode, normer och ideal gĂ€rna och ofta likstĂ€ller det tjocka med nĂ„got vĂ€rt att kĂ€nna skam för. Att vara tjock och bli ”kĂ€nd”, leder lĂ€tt till ett samvetslöst och skoningslöst hĂ„n frĂ„n andra. Sociala medier Ă€r ett sjĂ€lsligt ökenlandskap pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, men vikthĂ„n Ă€r alltför vanligt och ses ibland till och med som "humor". 

Att shoppa klĂ€der för den som behöver extra storlekar Ă€r oftast inte bara att gĂ„ in i första bĂ€sta klĂ€dbutik. I vissa butiker förmedlas ibland en kĂ€nsla av att den egna nĂ€rvaron sĂ€nder "fel" signaler till kundkretsen utanför. Health, health, health, darling! – för att lĂ„na en rad ur den fantastiska 90-talsserien Absolutely Faboulous. Det smĂ€rta Ă€r lite finare, mer vĂ€rt. Moden byggda pĂ„ det smala, tajta, stretchiga Ă€r oförlĂ„tande. 

Den som aldrig har haft problem med en tydlig övervikt har svÄrt att förstÄ hur detta kan vara. DÀrför mÄste vi diskutera det mer och öppet.

Utvecklingen med fetma hos barn Àr ett kapitel för sig, vi Äterkommer i en sÀrskild ledare om detta. LÄt oss nu fokusera pÄ den vuxna medborgaren. Artikelserien visar att den hÀr problematiken krÀver vettiga insatser frÄn mÄnga hÄll och ett mod att ta i det svÄra. Att Àta vettigt och inte fastna i soffan med ett stÀndigt intag av snabba kalorier Àr en stor utmaning för mÄnga. HÀr behöver vi ett livslÄngt lÀrande för att leva bÀttre.

Allt börjar med individen. Ingen bekÀmpar övervikten bÀttre Àn det som du sjÀlv förmÄr att göra. Om tillrÀckligt mÄnga tar kampen skördar vi dessutom samhÀllsnytta. Vilja och uthÄllighet prövas hÄrt, en sjÀlvbildshantering under psykisk press. Ta dessutom hÀnsyn till det finns sjukdomar gör det nÀrmast omöjligt att effektivt bekÀmpa fetma.

Fetma pĂ„verkar ocksĂ„ vĂ„rden och omsorgen. Allt frĂ„n att forsla, ta emot, behandla och vĂ„rda stora patienter, till att utföra kirurgi som kan ge individen en bĂ€ttre chans att mĂ„ bra. Det kostar, men det Ă€r samtidigt inte det enda livsstilsproblemet som kan tvinga fram vĂ„rdbesök som annars skulle kunna undvikas. 

Det Ă€r lĂ€tt att ropa pĂ„ politiska beslut för att motverka problemet med de mĂ„ngas övervikt. Men vettiga förslag pĂ„ vad Ă€r det ont om. Mycket blir symbolmĂ€ttat, som straffskatter pĂ„ socker. Svarthandel med godis eller lĂ€sk Ă€r verkligen inget att uppmuntra. Inte heller finns det nĂ„gra givna Alexanderhugg att ta till för att öka fysisk aktivitet hos den som har för lite. 

Förbud mot transportmedel som inte krĂ€ver egen fysisk aktivitet Ă€r orimligt. Men satsningar pĂ„ gĂ„ng- och cykelvĂ€gar, vandringsstrĂ„k och liknande Ă€r Ă€ndĂ„ bra för att underlĂ€tta för fysisk rörelse. Aktiviteter pĂ„ recept, rörlighet som personalvĂ„rd och ett utrymme för kostrĂ„dgivning, utan skuldbelĂ€ggande, kan göra stor nytta. Myndigheter kan bistĂ„ och uppmuntra, men bör inte tvinga vuxna mĂ€nniskor att bara Ă€ta nyttigt eller utföra viss typ av trĂ€ning. Även om det Ă€r vĂ€lmenande. 

I begreppet vÀlfÀrd ingÄr makten över det egna livet som en grundlÀggande rÀttighet.