Karriär och lön ger fler sjuksköterskor

Det saknas sjuksköterskor i Sverige. Jobben och utbildningarna finns, men varken lönen eller arbetsmiljön är rimlig.

Ledare2014-07-25 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ett 20-tal sjukskötersketjänster ligger just nu ute inom Region Skåne, utan att någon sökt någon av platserna. Sjukhuschefen för Skånes universitetssjukhus, Pelle Jonsson, menar att det är i utbildningen det brister, att nyutexaminerade sjuksköterskor inte är tillräckligt förberedda och har för höga förväntningar. Han tillbakavisar också Mats Runstens, vårdförbundets ordförande i Skåne, mening om att en högre ingångslön på 25 000 kronor skulle förändra läget.

Sjukhuschefens uttalande om att lönen inte skulle spela någon roll är underligt, och visar på dålig insikt. Det råder brist på sjuksköterskor och vårdplatser - det är det som är det stora problemet. För att locka fler till att utbilda sig till sjuksköterskor och sedan söka jobb inom branschen krävs högre löner. Det går inte att försvara en ingångslön på till exempel 20 000 kronor, efter tre års universitetsstudier, med studieskulder därefter. Dessutom med dålig löneutveckling. Sjuksköterskeyrket förtjänar högre status. Det avhjälps genom högre lön och det lockar i sin tur fler till utbildningen. Det är enkel matematik. En allt mer åldrande befolkning med ett ökat vårdbehov kräver agerande nu.

En undersökning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) visar att 38 000 nya sjuksköterskor behövs de närmsta 10 åren. Bara i sommar saknas över 1 200 sjuksköterskor i alla Sveriges landsting och regioner, varav 45 i Sörmlands län, enligt en enkät gjord av Ekot. För få vårdplatser är också en stor del av problemet, som både påverkar och påverkas av bristen på sjuksköterskor. Bristen på personal gör att pressen ökar på de få sjuksköterskor som finns. Det skapar stress och dålig arbetsmiljö, som i kombination med bristen på vårdplatser skapar en ohållbar arbetssituation. Bristen på personal gör att vårdplatser inte kan beläggas och det blir en ond cirkel av det hela. Att som ansvarig för människors liv vara hindrad av yttre faktorer som tids- och platsbegränsning och samtidigt veta att det är patienter som blir lidande, kan inte någon uppfatta som god arbetsmiljö. Vårdförbundet menar att det är det som är problemet, inte utbildningsplatserna, de finns, men att många istället väljer att jobba i till exempel Norge på grund av den dåliga arbetsmiljön.

Sjukhuschefens uttalande om att sjuksköterskor skulle ha för höga förväntningar på yrket är inget annat än respektlöst. De tidigare nämnda bristerna i arbetsmiljön ska inte ingå i en nyexaminerads förväntningar, förhållandena är helt enkelt oacceptabla. Vårdförbundet nämner en ökad lönespridning och bättre karriärmöjligheter som viktiga lösningar. Just karriärmöjligheterna kan nog locka fler till yrket, och då behöver inte en hög ingångslön vara lika viktig. Erfarenhet ska belönas. Slutligen, om sjuksköterskors löner inte är så viktiga kanske sjukhuschef Pelle Jonsson kan tänka sig att gå ner i lön?