Låt krögarna servera ölen utomhus om de vill

En dom mot en krog i Karlstad riskerar att slå hårt mot uteserveringar över hela landet. Det krävs sittplatser inomhus – även om konceptet är uteservering.

En dom i Kammarrätten ställer till det för krögare med enbart uteservering.

En dom i Kammarrätten ställer till det för krögare med enbart uteservering.

Foto: Mickan Mörk/TT

Ledare2025-04-24 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

För att få servera alkoholhaltiga drycker krävs tillstånd, något man ansöker om hos kommunen. I praktiken innebär det 290 olika tolkningar av alkohollagen beroende på var i landet man verkar. En ny dom i Kammarrätten verkar dessutom få konsekvenser för flera av landets uteserveringar.
Det är en ett år gammal dom mot ett serveringsställe i Karlstad. Krogen hade kök men endast utomhusservering. Därför nekades den alkoholtillstånd av Kammarrätten i Göteborg, då stället inte ansågs ha serveringslokal. Enligt alkohollagen krävs bland annat ett kök i anslutning till serveringslokalen, men tidigare har flertalet kommuner sagt ja även till företag som endast har uteserveringar och foodtrucks som har bord i anslutning till sin verksamhet. 

Med den nya tolkningen av lagen så krävs det alltså sittplatser inomhus.
Det är orimligt. 

Det här är en servering. Det borde också lagen acceptera.
Det här är en servering. Det borde också lagen acceptera.

Krögare runtom i landet vittnar hur detta kan få förödande konsekvenser. De har fått veta att det räcker med en endaste sittplats, men den måste vara inomhus. Med tanke på att utomhussäsongen börjar nu, och landets kommuner knappast är kända för att handlägga bygglov och diverse andra tillstånd särskilt snabbt, ser många krögare ut att gå en hård vår och sommar till mötes.
 
Restaurangbranschen har det tufft som det är i tider av sämre ekonomi. För många är det inte ett alternativ att erbjuda servering inomhus. Framförallt vill inte alla detta. Många krögare bedriver säsongsbetonade serveringar, där själva idén är att vara utomhus. 

Om en krögare vill servera dryck och mat endast utomhus, inomhus eller både och, det borde vara upp till var och en. Det ska inte avgöra huruvida man får servera alkohol eller inte.

Stort nog för ett Forssmed-hus?
Stort nog för ett Forssmed-hus?

Om den här regeringen på allvar bryr sig om att göra det lättare för landets företagare, då måste den omgående gå ut och förtydliga att en servering kan vara även utomhus. Alkohollagen är förlegad och behöver ses över. Ordet ”serveringslokal” skulle exempelvis kunna bytas ut mot ”serveringsutrymme” för att innefatta även uteserveringar. Med tanke på att domen är över ett år gammal har regeringen haft all tid på sig i världen att rätta till situationen som har uppstått men det verkar man föga intresserade av.
 
Centerpartisten Niels Paarup-Petersen föreslog på skämt ett Forssmedshus, uppkallat efter ansvarig socialminister Jakob Forssmed (KD). Ett litet skjul med endast en sittplats, för att krögarna ska uppfylla villkoren. 

Det verkar nämligen vara precis något sådant man är ute efter, med tanke på hur nitiskt lagen tolkas och hur lite regeringen gör för att underlätta för företagare.