Klokt av Eid att inte bygga nÄgra murar

Den nya Moderatledaren i Nyköpingspolitiken, Ahmad Eid, binder inte upp sig pÄ förhand.

Ahmad Eid vill bli Nyköpings första moderata kommunalrÄd sedan Jan Carle för tolv Är sedan. Den hÀr gÄngen gÄr partiet till val utan ett fast samarbete med andra.

Ahmad Eid vill bli Nyköpings första moderata kommunalrÄd sedan Jan Carle för tolv Är sedan. Den hÀr gÄngen gÄr partiet till val utan ett fast samarbete med andra.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-08-09 05:05
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

För första gĂ„ngen sedan 2006 gĂ„r Moderaterna till kommunval i Nyköping pĂ„ egen hand – utan uttalade fasta samarbeten. Det Ă€r klokt sett till det lĂ€ge som Ă€r. 

Företagaren Ahmad Eid Àr Moderaternas nya förstanamn, han har marscherat raskt fram inom politiken under den senaste mandatperioden. Det nuvarande oppositionsrÄdet i Nyköpingspolitiken, Anna af Sillén, siktar i stÀllet pÄ att bli riksdagsledamot. Eid, vars bild just nu syns bÄde hÀr och dÀr pÄ reklamtavlor i kommunen, tar över mÄlet att bli Moderaternas första kommunalrÄd sedan Jan Carle. Det var under Nyköpingsalliansens tid, 2006-2010, dÀr Àven Miljöpartiet ingick.

Den gĂ„ngna mandatperioden har förĂ€ndrat spelplanen – inte bara i rikspolitiken utan ocksĂ„ lokalt. För fyra Ă„r sedan stod Alliansens dĂ„ fyra kvinnliga gruppledare vid Nyköpingshus för att lansera sin gemensamma politik, ungefĂ€r vid samma tid som nu. Den hĂ€r gĂ„ngen stod Eid ensam. VĂ€l medveten om det som blev slutpunkten pĂ„ fyrpartisamarbetet, valresultatet 2018. Centerpartiet ville inte stĂ„ i beroende av Sverigedemokraterna och bildade i stĂ€llet ett nytt styre ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med VĂ€nsterpartiets tysta medgivande.

Moderaterna i Nyköping bedömer sig nu stĂ„ starkare pĂ„ egna ben Ă€n som en del av en fast flerpartigemenskap. Den punkten Ă€r Ahmad Eid tydlig pĂ„. Valresultatet om lite drygt en mĂ„nad sĂ€tter ramarna för vad som Ă€r möjligt för hans och partiets del.  

Lokalt lovar M bland annat mer resurser till skola och omsorg. Det ska bli fler övervakningskameror, mer kostnadseffektiv förvaltning och fĂ€rre Nyköpingsbor med försörjningsstöd. NĂ„gon skattehöjning kommer inte pĂ„ tal. Mycket gĂ„r igen frĂ„n förr, de flesta partier följer sina lĂ„nga linjer nĂ€r nya lokala ledare trĂ€der in. 

Vi stĂ„r i ett osĂ€kert konjunkturlĂ€ge, i en osĂ€ker omvĂ€rld. Det svĂ„ra Ă€r inte att lova mer resurser hĂ€r och dĂ€r, det svĂ„ra att hitta andra utgifter och kostnader att med kraft kunna begrĂ€nsa. Den som likt Moderaterna vill fĂ„ ned utgifterna för försörjningsstöd – alltsĂ„, socialbidrag – behöver nĂ€rma sig detta med ett stort mĂ„tt ödmjukhet. Fler i jobb och fĂ€rre i bidrag Ă€r efterstrĂ€vansvĂ€rt, men inget Ă€r sĂ„ lĂ€tt som det kan lĂ„ta. I varje fall om man vill ge mĂ€nniskor rimliga vardagsförutsĂ€ttningar.

En inledande utmaning för Ahmad Eids del Ă€r partiets valresultat frĂ„n 2018. I rikspolitiken var detta val mycket av en motgĂ„ng, en missrĂ€kning, men lokalt gjorde M ett mycket starkt valresultat. I Nyköpings kommun fick Moderaterna 25,6 procent av rösterna i kommunvalet. I riksdagsvalet var stödet betydligt lĂ€gre frĂ„n Nyköping, cirka 20,1 procent. Även om partiet förblev i opposition lokalt, lĂ€gger det ribban högt för Eid att övertrĂ€ffa. 

Sett till rikstrenderna och hur det brukar vara i Nyköping talar det mesta för att det blir ett mycket jĂ€mnt val lokalt. Inget av de tvĂ„ största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har dĂ€rför rĂ„d att begrĂ€nsa sitt manöverutrymme. Höger och vĂ€nster inom kommunpolitiken Ă€r likvĂ€l relevant. Det fĂ€rgar utgĂ„ngslĂ€get i mĂ„nga frĂ„gor och styren med stora inbyggda oenigheter fĂ„r svĂ„rt att leverera över tid. Men det Ă€r – och brukar vara – mindre svĂ„rt att forma mer vĂ„gade koalitioner utifrĂ„n valresultatet i kommunpolitiken Ă€n i riksdagen. Murarna Ă€r inte lika höga, den politiska mitten Ă€r en plats dĂ€r partier ofta inser att de behöver mötas för att fĂ„ nĂ„got gjort.