Höghastighetståget kommer. De närmaste åren kommer vårt närområde domineras av projektet Ostlänken. Många förhoppningar knyts till dessa dubbelspår, i form av tillväxt och samhällsutveckling. Förhoppningarna är stora i Sörmland, men entusiasmen är minst lika stor söder om östgötagränsen.
Själva banan kostar minst 35 miljarder att bygga. Dessutom beräknas kringinvesteringar i kommunerna gå på cirka 11 miljarder. Ostlänken sätter mycket stora pengar i rörelse. Det är en stor möjlighet för Nyköpings kommun. Men det är en chans som till viss del kan slarvas bort, om inte politiken tar höjd för de utmaningar som följer med spåren. Samhällsplanering i olika former måste till.
Det här är den rödgröna majoritetens huvudnummer i den budget som klubbades i tisdags kväll. Ett antal nya tjänster tillförs kommunens samhällsbyggnadsavdelning som förberedelse för att till att börja med genomföra nya resecentrum i Nyköping.
Och de är nog överens om detta över blockgränsen. Ordet "nog" beror på att debatten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på senaste fullmäktige till stora delar inte handlade om själva sakfrågan, utan om hur partier kan och bör budgetera. Kommunalrådet Urban Granström (S) anklagade oppositionsrådet Anna af Sillén (M) för att räkna kommande sänkta kostnader som nya intäkter. Moderaternas gruppledare slog ifrån sig och svarade att de rörde sig med samma pengar som majoriteten. Miljöpartiets Malin Hagerström och Moderaternas Erik Bengtzboe vevade upp konfrontationsgraden ytterligare. Det blev en eldfängd principdebatt. Kommunledningen sökte en konflikt och M tog villigt upp den kastade handsken om regeringsduglighet och ansvarskännande.
Just dessa kompetenser kommer att sättas på hårda prov framöver. Oavsett om det blir regimskifte efter nästa val eller inte kan vi räkna med att Ostlänken-frågorna lär väga tungt på dagordningen i minst tio år framåt. Majoriteten har rätt i att det gäller att börja redan nu. Det behövs resurser och det blir snart hård konkurrens om tillgänglig spetskompetens. Nyköpings kommun ska växa med Ostlänken, inte bredvid den. Stockholm kommer närmare och utvecklingen för Skavsta kan bli strålande.
Precis som Axel Wevel, gruppledare för Centerpartiet, underströk är det viktigt att det är hela kommunen som är del av ambitionerna, inte bara centralorten. Det går att driva den utvecklingen i rätt riktning. Nyköpings landsbygd och mindre tätorter utgör trots allt en tredjedel av befolkningen. Vi har sett på orter som Stavsjö att det finns en hel del innovationskraft – om det offentliga också bjuder till. Attraktionskraften i ett icke-urbant boende och/eller företagande tidsmässigt väldigt nära storstaden ska inte underskattas. Fast det kräver förstås att den kommunala servicen och den finmaskiga infrastrukturen – vägar, cykelvägar, bussar, bredband och så vidare – följer med i utvecklingen.