Kontraktet som håller oss samman

Långtidsutredningen 2015 analyserar vad som kommer göra Sverige till ett bra land i framtiden och lyfter fram värderingar som viktiga.

ta59b8df.jpg

ta59b8df.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-12-14 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En av politikens viktigaste uppgifter är peka ut riktningen för framtiden, att berätta om vilket land Sverige ska vara. Alla som aspirerar på makt över andra behöver ha visioner som sträcker sig längre än till nästa mandatperiod. Det får inte glömmas bort i en tid när politiken sköts genom att reagera panikartat på vad som händer här och nu, tvingas dra tillbaka förslag efter kritik från lagrådet, i en situation där politiker ständigt kallar till nya presskonferenser med plötsliga utfall. Berättelsen om vad framtidens Sverige ska vara känns just nu beklagligt långt borta.

Därför har det varit intressant att ta del av den nya långtidsutredningen som igår onsdag presenterade sitt slutbetänkande. Där gör författarna en analys av vilket land Sverige kommer kunna vara i framtiden och vad vi behöver göra för reformer för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Långtidsutredningens slutsatser borde läsas av alla med politisk ambition och makt. För den visar att värderingar och kultur spelar stor roll när man bygger ett samhälle. Sådant som inte ska styras av politikerna, men som de behöver tänka på och vara ödmjuka inför. Ett land byggs av dess medborgare, av människors känslor, tankar och framtidstro. Inte av detaljstyrning.

Förutom väntade slutsatser om sådant som hyresregleringens skadlighet, att vi behöver fler enkla arbeten på arbetsmarknaden och att fler kommer behöva arbeta längre för att vi ska kunna garantera en god välfärd även framöver, så lyfter långtidsutredningen alltså frågan om värderingarnas betydelse.

En essentiell del i byggandet av framtidens Sverige är vår höga tillit. Tillit som kommer av en rättsstat som fungerar. Av att samhället hålls ihop och människor känner förståelse för varandra, trots möjliga yttre olikheter. Men även tillit för det offentliga, för politiker och statlig förvaltning. Här betonar långtidsutredningen att myndigheter, kommuner och andra offentliga verksamheter måste höja kvaliteten på sitt arbete för att medborgarna inte ska tappa tron på statens förmåga att utföra sitt uppdrag, att hålla sin del av överenskommelsen.

Det kan vara en av de enskilt viktigare lärdomarna för alla politiker som får ta del av långtidsutredningens slutsatser. Vikten av att de, liksom alla andra offentligt anställda, känner sin plikt och gör ett så gott arbete som möjligt. Det är deras sak att bidra med, deras del i kontraktet som håller Sverige samman.

Hanna Marie Björklund