Kraftlöst S gör att stödet rasar

Nya opinionssiffror visar att Socialdemokraterna behöver visa handlingskraft och bli förknippade med ledarskap snarare än Miljöpartiets interna haveri.

Ledare2016-04-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På tisdagen släppte Dagens Nyheter och Ipsos en undersökning om partiernas nuvarande väljarstöd, den första som kommit efter kriserna inom Miljöpartiet. De senaste mandatperioderna har MP talat om hur de snart är Sveriges tredje största parti, i Europaparlamentsvalet 2014 fick man 15 procent och förväntningarna inför att sitta i regeringsställning var höga. Denna vecka fick vi en föraning om vad skandaler, svikna löften och överkörda värderingar har inneburit. MP fick i veckans mätning 4,8 procent av väljarstödet.

Även det andra regeringspartiet drabbas. Om det beror på att krisen hos dem man har valt att ha som regeringskamrater även färgar av sig på Socialdemokraterna eller om det är fall på egna meriter, är svårt att veta. Mätningen visar upp ett stöd på 24 procent, statistiskt säkerställt en nedgång sedan tidigare i vår. Det innebär att vi just nu har en regering som totalt samlar strax under 30 procent av väljarstödet, en ovanligt svag bedrift.

Röster har höjts den senaste veckan om att S måste visa att man är en ansvarstagande kraft att räkna med i svensk politik. Ett eget rejält initiativ skulle göra att S inte längre bara uppfattas som en badanka som kommit ut på öppet hav och hjälplöst driver omkring. Detta i en mandatperiod som mest tycks ha präglats av kriser i omvärlden och en oförmåga att reagera på dessa. Jämförelser görs med 90-talskrisen och hur S den gången tog befälet och genomförde en rad smärtsamma, men nödvändiga, reformer, som de i efterhand har hyllats för.

Lekstugan MP kommer fortsätta att mest vara en belastning fram tills deras egen stämma om drygt två veckor när miljöpartisterna får möjlighet att göra upp internt om bland annat det framtida ledarskapet. S borde fokusera på annat. En rad lokala företrädare, bland andra kommunalråden i Eskilstuna och Norrköping har gått ut med att rejält reformarbete behövs, framförallt vad gäller arbetsmarknaden vars höga trösklar utgör det enskilt största hotet mot integrationen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att hon tror att det är nödvändigt att göra det billigare att anställa.

Att Sverige står inför omfattande strukturella utmaningar känns nästan tjatigt att påpeka vid det här laget. Tjatigt för att konsensus finns över både ideologiska gränser och i olika delar av samhället kring vad som behöver göras och vad som behöver förändras. Vi har hört det sägas så många gånger nu att vi vet var problemen ligger. Centerpartiet har förklarat sig berett på att göra en uppgörelse om arbetsmarknaden. Resten av Alliansen skulle säkert kunna tänka sig att diskutera fler frågor. Om S förmådde att ta tag i vår tids utmaningar skulle det ge partiet en chans att lämna något annat intryck denna mandatperiod än inkompetens och tjafs.

Hanna Marie Björklund