Sverige står inför en regeringskris. För att försöka rädda sin regering behöver Stefan Löfven (S) dra tillbaka sitt budgetförslag före den avgörande omröstningen på onsdagsmorgonen. Och därefter försöka förhandla fram ett läge där SD:s röster inte gör skillnad i riksdagsvoteringen.
Utgångsläget är mycket svårt. Det är en vänsterlutande budget som inget Alliansparti kommer att kunna stödja, i rådande form eller med mindre förändringar. Ska regeringen Löfven kunna sitta kvar måste den alltså stöpa om så pass mycket att Alliansen eller något Alliansparti kan övertygas att välja en annan väg än den som leder till att S+MP-regeringen faller.
Det har varit många turer fram och tillbaka inför omröstningen om budgeten. Huvudrollen och regin har Sverigedemokraterna stått för – och partiet maximerar förstås den synlighet som det har chans att få. Allt ställs så på sin spets: Sverigedemokraterna spelar sitt kort – och driver fram en regeringskris. Direkt inför tv-kamerorna. Inte oväntat ställs invandringsfrågan i centrum – och med det ultimatum som SD har ställt fram kommer varje minoritetsregering att förlora om SD kan agera vågmästare.
Vad som nu händer är upp till statsminister Stefan Löfven. Han måste hitta tillräckligt stöd för sin budget. Det är inte Alliansens sak. Däremot är det alla folkvaldas ansvar att det kommer en hållbar statsbudget på plats – så småningom.
Löfven lär i första hand skicka tillbaka budgeten till Finansutskottet. Då köper han sig lite extra tid. Hans utlovade förhandlingsskicklighet måste upp till bevis. Moderaternas gruppledare – och blivande partiledare – Anna Kinberg Batra beskrev läget som att det råder "betydande skillnader" mellan budgetförslagen. Detta är utgångsläget.
Det ska mycket till innan budgeten kan stöpas om i så stor utsträckning att Alliansen kan stå ut med den. Det betyder bland annat att vänsterpolitiken som slår mot jobben och mot företagen – inkomstskattehöjningar och höjda arbetsgivaravgifter – måste dras tillbaka. Förslaget att slopa Rut-avdraget likaså. Uppgörelsen om vinster i välfärden med Vänsterpartiet behöver rivas upp. Listan kan göras lång. Det blir svårt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att leva upp till – tillsammans.
Det mest sannolika är att Stefan Löfven kastar in handduken och sedan söker mandat för en regering enbart bestående av Socialdemokraterna. Det ger en chans börja om från noll. En sådan regering måste övertyga Allianspartierna om att inte lägga ett gemensamt motförslag till regeringsbudgeten. Det må vara exakt vad Sverigedemokraterna vill uppnå med sin taktik, men det är ändå en framkomlig väg mot valet 2018.
Sverigedemokraternas besked om de egna budgetprinciperna – att försöka fälla varje regering som inte följer SD:s linje inom invandringspolitiken – innebär nämligen att Alliansen varken kan eller bör försöka styra i minoritet. Däremot har drivkrafterna för en blocköverskridande regering ökat. Det är en möjlighet för statsministern, om han förmår att ta den.