Labbigt kött behöver inte vara läbbigt

Gillar du odlat kött, pratglada barn, turturduvor och renare vatten? Läs detta!

Ett israeliskt företag har fått rätt att sälja odlat nötkött.

Ett israeliskt företag har fått rätt att sälja odlat nötkött.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Ledare2024-02-01 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Varje månad listar SN på ledarplats tio goda nyheter från månaden som har gått. Här listan för januari:

1) Labbodlat kött har länge framstått som en avlägsen vision, men nu är det något som ser ut att gå i uppfyllelse. Ett israeliskt företag har nämligen fått världens första regulatoriska godkännande för att sälja odlat nötkött. Ett intressant framsteg inom livsmedelsproduktionen! 

2) Under januari fick vi se något historiskt - Marcus Wandt blev den tredje svensken att åka upp i yttre rymden! Genom Wendt kommer Sverige få möjlighet att bedriva egen forskning i rymden, bland annat ska experiment göras om stamceller och ergonomi! 

3) Sydafrika har länge varit ett av de länder i världen som har drabbats hårdast av sjukdomen aids. Glädjande är dock att förekomsten av hiv-smittan bland gravida nu är nere på de lägsta siffrorna sedan 2002, vilket motsvarar en minskning med 27,5 procent under 2022. 
 

4) I Sverige drabbas årligen ungefär 10 000 personer av hudcancer och är därmed en av de vanligaste cancertyperna. Nu har forskningen tagit fram ett nytt vaccin mot hudcancer som har gett lovande resultat! Genom att nyttja mRNA-teknik i kombination med keytruda, en typ av antikropp, kan vaccinet minska risken för återfall med 49 procent. 

5) Att vi minskar våra utsläpp är ett måste, men att fånga in koldioxid kan också vara en viktig pusselbit i sammanhanget. Forskare har utvecklat en metod för att fånga in koldioxid som är 10 gånger så effektiv som naturens egen upptagningsförmåga. Metoden nyttjar kolfixerade enzymer för att fånga in koldioxid-molekyler. 

6) Flera länder i Afrika, bland annat Kenya, har nyttjat CRISPR-teknik, ibland kallad gensax, för att förbättra egenskaperna hos grödor. Syftet är att detta ska bidra till att bättre möta böndernas behov. 

7) Forskare vid Stockholms universitet har i ett projekt kunnat visa att våtmarksväxter har potential att rena vatten från PFAS. Det är en kemikalie som används bland annat i brandskum och har förorenat många vattendrag runt om i Sverige. Detta kan vara ett billigt och effektivt sätt att rena vatten från denna evighetskemikalie.

undefined
Föräldrar som pratar mycket med sina barn får mer pratglada barn.

8) I en studie som är gjord av Cambridge University kan de visa att föräldrar som pratar mycket med sina barn i sin tur också får mer pratglada barn! Det kan i sin tur hänga ihop med barnens framtida kunskaper för att kunna utveckla språk. 

9) Om ett par veckor är det Alla hjärtans dag. Passande nog kan konstateras att turturduvorna, en art som har minskat drastiskt de senaste femtio åren, är på väg tillbaka i delar av Storbritannien.

10) Trots att corona-pandemin är över är det många människor som fortfarande lever med effekterna av sjukdomen. Kunskapen om postcovid är fortsatt begränsad, men de allra flesta som drabbas är kvinnor. Nu har dock forskare uppfunnit ett sätt att diagnosticera postcovid via blodprov, vilket kommer göra det lättare att ge rätt behandling.