När Nyköpings kommun under sommaren tog chansen att lyfta fram en positiv befolkningsutveckling bland småorterna fick Bergshammar en framskjuten plats. I vår serie SN på plats är det nu dags för ett besök på orten.
Precis som näraliggande Svalsta har Bergshammar ett utmärkt läge att växa när fler vill flytta till kommunen. Här finns en liten trevlig tätort, nära motorväg, stad och järnväg. Sedan millennieskiftet har Bergshammar också växt på ett hälsosamt sätt. Fast inte utan växtvärk.
Ett av de mer märkliga bekymren handlar om byråkratiska svårigheter. Det är sådant som uppstår när land och stad växer samman och myndighetsintressen krockar. Där angelägna aspekter av både utveckling och bevarande måste vägas mot varandra. Det går sällan fort.
2012 invigdes en av Bergshammarsborna efterlängtad cykelväg till Nyköping. Centralorten ligger drygt sju kilometer bort. Den där asfaltssträckan hade då varit på gång i ett decennium och den sista etappen vid Vallsundsområdet var till slut klar. Miljöpartiets dåvarande kommunalråd Johannes Krunegård lovade att Bergshammarborna till och med skulle bli snyggare (!) nu när det gick att cykla in till stan.
Många var nöjda. Tills höstmörkret föll. Det saknades belysning. Det var nämligen så att länsstyrelsen egentligen var emot att vägen ens asfalterades, den såg helst en enklare grusväg och absolut inga starkt lysande lyktstolpar som om det vore inne i staden.
Gång- och cykelvägen går genom Kungsladugården, ett område som klassats som riksintresse och kräver särskilda hänsyn. Förhandlingarna med Fastighetsverket – vars ansvar är att värna området – hade varit långa och komplicerade.
Kommunen fick fundera några varv extra för att visa att man tog hänsyn till invändningarna. 2013 var så lyktstolparna på plats. Varde ljus? Nej, det saknades en elledning, något som därefter slukade ytterligare många månader för att få på plats.
I sak är den här cykelvägshistorien en detalj sett till den lokala infrastrukturen, men många processer små kostar på och slukar inte minst tid. Alla myndigheter har ansvar för att etablera allt smidigare sätt att behandla gemensamt kniviga frågor. Inte minst gäller det de verksamheter som berör och berörs av företagande, bostäder och infrastruktur. Här finns att lära och förbättra i alla led.
I dag går det att cykla säkert, även i mörker, ända från Svalsta via Bergshammar och in till Nyköping och tvärtom. Stadsnära landsbygd har uppenbara utvecklingsmöjligheter. Många vill och kommer att vilja flytta till orter som Bergshammar de kommande åren. Därför gäller det att kunna trampa på när man ändå har vinden i ryggen.