Ledare: 2016 – från Aleppo till Östersjön

Den syriska staden Aleppos förstörelse får symbolisera ett år med mycken motvind för mänskligheten.

Ledare2016-12-31 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Aleppo. Den syriska stadens stegvisa förödelse i inbördeskriget har varit talande för händelseutvecklingen i världen 2016. En stad bombas sönder av ryska och syriska regimens plan, krigets hänsynslöshet illustreras till fullo. Omvärldens stormakters intressen tar ut varandra och FN står handfallet.

Brexit. Få trodde att de brittiska väljarna skulle vända EU ryggen, få bedömare såg något handfast i nej-sidans kampanj. Ändå vann de isolationistiska krafterna som lyckades framställa ett EU-utträde som anti-etablissemang. Ett tidstecken på alla sätt.

Centerlegend. Förre statsministern och Centerledaren Thorbjörn Fälldin gick ur tiden, vid 90 års ålder. Han kommer för alltid att bli ihågkommen som den politiker som bröt Socialdemokraternas regeringsinnehav och styrde Sverige bort från en allt mer osund socialistisk samhällsutveckling.

Drivkrafter. Högre skatter för alla är regeringens motto. Insikter om hur höga skatter försvårar framväxten av nya jobb och nya företag lyser med sin frånvaro ännu ett riksdagsår.

Erdogan. Turkiets skakades först av ett försök till militärkupp och därefter av hur president Recep Tayyip Erdogan satte demokratin på undantag. I stället följde fängslande av oppositionella och journalister, omfattande utrensningar i offentliga verksamheter som universitet, polis och rättsväsende.

Forum Nyköping. Fördelar och nackdelar med invandring, asylmottagning och integration dryftades i två augusti-dagar på Stora torget i Nyköping. Många åsikter, skiftande analyser visade hur pass bred och problematiserande åsiktsfloran faktiskt är i en fråga som det fördomsfullt hävdas att man inte får tala öppet om.

Gränsöverskridande. Försöken att få till ett frihandelsavtal mellan EU och USA verkar ha knäckts av Donald Trumps seger i presidentvalet, men avtalet med Kanada verkar i stället ha gått vägen. Ett litet men värdefullt steg framåt, särskilt för exportländer.

Hög status. Sverige lyckas få en plats i FN:s säkerhetsråd 2017–2018, men kampanjen fick hård kritik för hur det fjäskades för röster från allt annat än demokratiska stater.

IS. Terrororganisationen IS som är ansvarigt för otaliga brott mot mänskligheten fick se sitt territorium i Syrien och Irak krympa steg för steg. Striderna om storstaden Mosul markerar sannolikt slutet på kalifatet, om än inte på terrorn.

Jan Björklund. Två internationella mätningar av prestationerna i den svenska skolan antydde en första förändring uppåt efter år av motgångar. En liten revansch för såväl Alliansens stora reformarbete som för förre utbildningsministern Jan Björklund (L).

Klimathandel. En nödvändig skärpning av systemet för handel med utsläppsrätter inom EU läggs fram. EU-parlamentet ville gå längre än EU-kommissionen.

Lööflyft. Centerledaren Annie Lööf har sett sina förtroendesiffror och partiets opinionsstöd växa. Trots att det har gått trögt för Alliansen som helhet.

Mehmet Kaplan. Miljöpartiets kris blev etter värre när stormen började rasa runt en bostadsminister i besvärande sällskap. Följdeffekten blev inte bara att han försvann, frågorna om Miljöpartiets relation till islamism stod kvar. Vid en kriskongress avgick även språkröret Åsa Romson. Kollegan Gustav Fridolin satt kvar, oklart varför.

Nedsolkad. Efter en bostadsskandal och en nattklubbsskandal skakades fackförbundet Kommunal av ett stort medlemsras. Ordföranden Annelie Nordström fick gå. Vem vill ha en nedsolkad fackförbundsordförande? svarade hon om sin framtid. I december gick hon med i FI.

Opinionsångest. Kanhända har alltför mycket av den politiska debatten handlat om partistrategier och för lite om sakpolitiska idéer. Ingen vill förhandla med Sverigedemokraterna, men likväl har både regering och opposition försökt spela med SD-kortet när det passat.

Panamadokument. Via den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung läcks omfattande digital information om hur kända privatpersoner, företag och banker i ett antal länder har tagit hjälp av ett Panamaföretag för att dölja tillgångar från beskattning.

Q. Det var ont om Q även under 2016.

Regionhaveri. Andra försöket att skapa storregioner på fyra år sprack, den här gången på oenighet I riksdagen om storregion med hela Svealand utom Stockholm, Gotland och Värmland. Det var valhänt hanterat och gav mer intryck av maktfullkomlighet än av parlamentarism i utveckling.

Stavsjömodellen. De lokala eldsjälarnas arbete för att utveckla bygden i Stavsjö med hjälp av kommunen och landstinget, blev till en bok om Stavsjömodellen. Ett välförtjänt prisat arbete om glesbygdens möjlighet i en tid där så mycket handlar om urbaniseringens kraft.

Trump. Få trodde han skulle vinna, få utomstående såg något presidentlikt i hans kandidatur. Ändå vann Donald Trump, en stenrik företagare som lyckades framställa sig som anti-etablissemang, det amerikanska presidentvalet. Ett tidstecken på alla sätt.

Utryckningshot. Begreppet blåljuspersonal etablerades för polis, brandkår och ambulans. Tragiskt nog som en följd av att dessa återkommande drabbats av stenkastning och andra destruktiva attacker, främst i urbana utanförskapsområden.

Vårdupproret. Stängda vårdplatser, överbeläggningar, missnöje och personalbrist. Vårdpersonal på sörmländska sjukhus, med början på akutkliniken i Nyköping, protesterade högljutt och öppet. En hårt pressad landstingsledning tvingades inför sommaren att svara på krav om lönesättning, scheman, patientsäkerhet och anställningsvillkor.

Xtremvåld. Uppgörelser inom organiserad brottslighet, med våldsamma strider och mord, präglade utsatta stadsdelar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ygeman. Anders Ygeman är inrikesminister och bland annat ansvarig för den svenska polisens situation. Han håller – än så länge – en rikspolischef som fått en stor omorganisation att framstå som ett myndighetshaveri – om ryggen.

Zaventem. Bryssels flygplats var scenen för ett av årets värsta terrordåd i Europa, där två terrorister sprängde sig i luften, en tredje bomb utlöstes i Bryssels tunnelbana. 32 oskyldiga människor miste livet. Terrordåd drabbade även andra stora städer, som exempelvis Nice, Istanbul, Orlando, Kabul och Berlin.

Åkroken. Var det sista eller näst sista kapitlet som skrevs om Nyköpings centrums största surdeg på byggsidan? Åtminstone sju partier har haft fingrarna I smeten och ingen blivit lyckligare. Nu verkar det som att det i alla fall kommer att byggas något mer än ett p-garage.

Äkthetslängtan. Tomatstaden Oxelösund, mer närodlat i skola och omsorg i flera kommuner, stoltare mat i Sörmland. Värdet av det nära i en globaliserad värld växer.

Östersjön. Den säkerhetspolitiska situationen i Östersjön med ett rustande och vapenskramlande Ryssland kräver ett starkare försvar, mot såväl rent militära hot som så kallad hybridkrigföring via ständiga nätattacker, industrispionage, vildsint propaganda och omfattande desinformation.