Under årets Almedalsvecka har vissa ämnen dominerat, dels i de diskussioner som pågår runt om i staden och dels i partiernas utspel. En av de mest centrala av dessa, temat för flera hundra arrangemang, har varit frågan om hur vi lyckas med integrationen. Siffrorna har mässats i seminarielokaler och i debattartiklar; runt 163 000 människor kom förra året till Sverige och väntar på uppehållstillstånd. En stor del av dem ska inom några år ut på arbetsmarknaden. Samtidigt är vår andel enkla jobb lägst i Europa, ungefär fem procent, snittet för EU ligger på nio procent. Lägg till det faktum att runt hälften av alla som nu är i etableringsprogram inte har motsvarande gymnasiekompetens så blir det tydligt varför vi står inför en enorm utmaning.
Frågan om integrationen handlar inte bara om jobb och ekonomi. Segregering och utanförskap skapar parallella samhällen där kulturella föreställningar som står i motsatts till liberala demokratiska värderingar växer. Fattigdom och strukturell arbetslöshet leder till ökad kriminalitet och problematiken med attacker mot blåljuspersonal. Frågan om integration handlar om jobb såväl som trygghet. Det är en komplicerad utmaning som partierna vet att de måste bemöta.
Kristdemokraterna skriver på onsdagen, sin dag på Almedalsveckan, en lite spretig debattartikel om hur vi ska snabba på integrationen. Stefan Löfven (S) presenterade en särskild satsning med 250 miljoner på mer trygghet och integration. Kaffepengar om man ser till budgeten i sin helhet. Centerpartiet pratade om enkla jobb och kostnader för att anställa, något som direkt skulle påverka just integrationen och de nyanlända som står längst ifrån arbetsmarknaden.
Partierna försöker med andra ord att komma med förslag i frågan, men vår tilltro till politikens förmåga att komma med lösningar verkar låg. Snarare har privata initiativ passat på att visa upp sig i just Almedalen och berättar om sina lösningar. Som Just Arrived, en digital plattform som tar arbetsgivaransvar för nyanlända med arbetstillstånd som får registrera sig och sedan hyrs ut som personal via ett bemanningsföretag. Arbetsförmedlingen är tyvärr fortfarande hopplöst efter vad gäller digitala effektiva lösningar, men har i alla fall ett pilotprojekt på gång där man registrerar nyanländas kompetens och erfarenhet via en digital plattform för att skapa en sökbar databas.
Integrationen tar med rätta stor plats i debatten, inte bara i Almedalen utan även framöver i samhällsdiskussionen. Få partier verkar dock beredda att göra några verkliga systemförändringar för att, exempelvis, underlätta för människor med låg utbildning att få ett första jobb. Därför kommer vi se mer av privata initiativ och nya sätt att runda systemen, och för väl är väl det. För att utmaningen är betydande kommer vi inte undan.
Hanna Marie Björklund