Ledare: Att slå liv i spillror är inte hållbart

Många är upprörda på de nya reglerna för ensamkommande unga och regeringen kommer nu med ett nytt förslag. Det har både starka och svaga sidor.

Ledare2016-11-25 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under torsdagen hölls en manifestation de för ensamkommande unga från Afghanistan på Gripenskolan i Nyköping som riskerar att utvisas. Samma dag gick regeringen ut med ett nytt lagförslag som är tänkt att läggas fram inom kort, där unga som uppehåller sig i Sverige ska få gå klart gymnasiet snarare än att ryckas upp och utvisas när de fyller 18 år.

Ensamkommande unga har länge varit ett av Sveriges svåraste kapitel när det kommer till hanteringen av asylpolitiken. Systemet utformades för en tid när det kom kanske några tiotal ensamkommande om året. Det är en särskilt utsatt grupp, där familjer ofta gått ihop för att kunna skicka iväg, oftast den äldste sonen, från hemlandets dystra framtid. Inte sällan heller med förväntningar om att han ska skicka hem välstånd i form av pengar. Dessa unga, som på egen hand fått manövrera på Europas smuggelvägar till dess att de lyckades ta sig till Sverige, blev först omhändertagna likt svenska minderåriga – med omfattande hjälp från staten och socialtjänsten.

Problemen uppstod när de ensamkommande likt andra flyktinggrupper ökade drastiskt och vi plötsligt tog emot mångdubbelt fler än planerat. Kostnaderna för verksamheten skenade och myndigheterna tappade kontrollen. Staten kunde inte hålla koll på vart alla tog vägen. Unga flyktingar försvann till undermåliga fosterhem eller ut på gatorna. I längden var detta ohållbart, vilket bidrog till att även reglerna för ensamkommande skärptes med de nya regelverk som precis ett år sedan infördes. De unga får nu bara stanna till sin 18-årsdag, därefter betraktas de som vuxna som ska utvisas om inte asylskäl finns. Detta har upprört många. Protesterna i Nyköping är inte de enda. Många som arbetar med frågan vittnar om framtidshopp som slås i spillror.

Det är en fullt förståelig reaktion. Dessa människor har en avsevärt bättre chans till ett värdigt liv i Sverige än i Afghanistan. Klart att de är förtvivlade över att behöva återvända. Inte heller finns det uppenbara ekonomiska fördelar att utvisa en ung ambitiös person som har chans att bidra till samhället. Varför det nya lagförslaget om att kunna gå klart skolan är förståeligt, en tanke är att de unga som lyckas få ett jobb efter gymnasiet då ska kunna söka om nytt uppehållstillstånd.

Men lika mycket som allt detta är sant är det också sant att Sverige inte klarar att ta det sociala och ekonomiska ansvaret för alla unga människor i världen som drömmer om ett bättre liv, varför förslaget också har sina nackdelar. Om du vet att du blir utvisad efter att du tagit studenten, vilka incitament har du då att gå klart?

Svensk politik präglas just nu av mycket positionering i invandringsfrågan. Att hålla ett klart huvud och ett medkännande hjärta samtidigt är svårare än någonsin. Vi måste göra allt vi kan för att försöka göra just detta. Allt för att se hur vi kan göra så stor nytta som möjligt, samtidigt som vi bygger system som håller i längden.

Hanna Marie Björklund