Ledare: Det finns en del att lära av Trump

Donald Trump har visat hur illa det kan gå när när folk upplever att politikerna inte uppmärksammar deras problem. När politiker blundar kan populismen växa.

Ledare2016-11-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Om en vecka vet vi vem som blir USA:s nästa president. Enligt opinionsmätningarna heter hon med största sannolikhet Hillary Clinton. Samtidigt spås motkandidaten Donald Trump att få 43 procent av alla röster. Som svensk kan det vara svårt att förstå hur så många kan säga sig vilja rösta på en kandidat som tydligt visat att han inte bryr sig om vad som är sant eller falskt och som gång på gång uttalar sig sexistiskt och nedlåtande om andra människor.

Tittar man på prognoserna uppdelat på delstatsnivå träder ett tydligt mönster fram. I delstaterna i nordöstra USA som har många storstäder som Chicago, New York och Boston leder Clinton stort. Samma sak i Kalifornien på västkusten, och i de nordvästliga staterna. I södern och inlandet som i stor utsträckning består av landsbygd är det i stället Trump som dominerar.

Trots detta är Trumps politik är inte speciellt gynnsam för vanliga arbetare på landsbygden. Hans ekonomiska politik går i stort ut på att sänka skatten för höginkomsttagare, vilka primärt finns i storstäderna. Hans hårda tonläge i frågan om immigration påverkar inte heller landsbygdsväljarna i samma utsträckning som de som bor i storstäderna, då få immigranter är bosatta på landsbygden. Svaret på varför folk röstar på honom ligger därför inte primärt i att folk berörs av hans politik.

Trump har däremot en förmåga att prata om problem som folk upplever på ett sätt som de kan ta till sig. Vid ett möte med företrädare från de stora amerikanska bilföretagen hotade han med att som president införa en tull på 35 procent på alla bilar om någon skulle flytta en fabrik till Mexico. Förslaget är i sig är knappast politiskt genomförbart, men för arbetarna som under decennier sett sin status i samhället sjunka i takt med stagnerande löner och en rad nerläggningar innebär det ett erkännande. Det spelar ingen roll hur många ekonomer som pratar om vinsten av frihandel när människor känner sig hotade av utländsk arbetskraft, av jobb som försvinner utomlands eller av att deras arbetsplatser utkonkurreras av internationella företag.

Det finns på USA:s landsbygd ett förakt mot ett etablissemang i städerna som upplevs sakna förståelse för vanliga människors liv och problem, och bland den urbana medelklassen finns ett lika stort förakt och ett ännu större oförstående för dem som inte delar deras klassanalyser eller filosofiska utgångspunkter. Här finns en stor likhet med Sverige där missnöjespartiet Sverigedemokraterna vuxit sig starka genom att kanalisera folks oro och missnöje.

Trumps politiska karriär tar förhoppningsvis slut om en vecka. Men det finns saker vi i Sverige kan lära sig av historien. Trump har visat att det inte finns någon gräns för hur stort utrymme populister kan få när politiker inte tar folks oro på allvar. De måste helt enkelt börja erkänna problemen vanliga människor ser. Eller som USA:s vicepresident Joe Biden sammanfattade det "folk förväntar sig inte att staten ska lösa deras problem, folk förväntar sig att politikerna ska förstå dem".

Isak Trygg Kupersmidt