Så var det åter veckan mellan jul och nyår. Dagarna då vi mest äter rester, kanske jobbar litegrann och går på mellandagsrea. Efter att vi på senare år har importerat det amerikanska fenomenet "Black Friday" i november har dessa dagar fått lite konkurrens, men länge stod de ohotade som de mest föraktade dagarna av vulgär shopping och kommersialism. Många förknippar fortfarande mellandagsrea med trängsel, fula billiga kläder och julklappspengar som ska brännas. Den månad när vi handlar absolut mest, december, avslutas med ett crescendo.
Vi vet alla att det finns en viss dubbelmoral i samhällets syn på konsumtion. Vi skriver gärna krönikor om hur onödigt det är med alla dessa "prylar" och att det ger en så dålig smak i munnen att handla för mycket, samtidigt fortsätter julhandeln slå rekord. Att gnälla över att vi har det för bra är ett klassiskt tecken på välstånd. Med mat i magen, ett tak som inte läcker och ett jobb att gå till har vi plötsligt tid att lägga vår energi på att läsa krönikor om att vi alla borde handla mindre. Längtan till ett mänskligt urtillstånd där vi hade mer tid mer varandra, var lyckligare och mindre stressade är en västerländsk klassiker.
Men faktum är att vårt materiella tillstånd är en direkt förutsättning för att vi ens ska kunna börja bry oss om att analysera hur bra vi har det. I Indien, ett land många västerlänningar reser till för att hitta sig själva och bli mindre materialistiska återfinner vi en av världens mest materialistiska kulturer, för att ta ett intressant exempel. En tvättmaskin, en bil och ett riktigt golv är några av de saker som indier önskar sig mest av allt.
Visst finns det en miljöaspekt till vårt shoppande. Det finns sådant vi köper som inte direkt förbättrar vår levnadsstandard men som kräver resurser vid tillverkning. Sådana inköp är så klart bättre om vi kan skala ner på. Men faktum är att detta inte direkt hänger ihop med just de inköp som brukar få mest hån, nämligen lyxprodukterna. Just de varor som vi ser som lyx, en välgjord handväska i läder, en soffa som håller i en hel generation, är sådant vi kan köpa mer av med gott samvete. Dessa inköp är också väl genomtänkta, tillverkade av mer beständiga material och vars pris faktiskt ersätter tillverkare i alla led. Värre är då den slarviga förbrukningskonsumtionen, kanske särskilt av dålig mat fylld av skadliga palmoljor, som vi slänger i oss på fem minuter utan att det tillför något till våra liv.
Så skäms inte om du köpte en riktigt fin och välgjord julklapp till någon av dina nära och kära i jul. Och var glad om du är en av de människor jorden över som kan köpa en ny tvättmaskin till din familj under mellandagsrean. Det är de dyrare inköpen som verkligen höjer vår levnadsstandard som vi kan försvara med gott samvete.
Hanna Marie Björklund