Att hantera den svenska arbetsmarknadens strukturella tudelning, där vissa grupper har i princip jämviktsarbetslöshet samtidigt som arbetslösheten i andra grupper är 30 procent, utgör ett viktigt politiskt uppdrag framöver. Det har en avgörande roll för om Sverige ska hålla ihop som samhälle med social tillit och fungerande välfärdssystem.
Allt kokar ned till kostnaden för att anställa i avvägning mot produktiviteten hos dem man anställer. Om det är dyrt att anställa, måste personen som ska anställas kunna producera lika mycket värde som den kostnaden. Enkel matematik som blir politiskt sprängstoff när många vägrar att anpassa marknaden för de grupper som inte kan komma in.
Ett sätt att ta diskussionen framåt utan att vänstern ska kunna kleta med "högern vill sänka din lön", är att angripa skattekostnader och inte lönen. Den företagare som anställer någon betalar delvis lön, men även skatt genom arbetsgivaravgift. Om den senare sänks påverkar inte det den anställdas inkomst.
När Alliansen styrde var det främst Centerpartiet som tryckte på för att få ner arbetsgivaravgifterna, främst för ungdomar för att hjälpa dem komma in på marknaden. Därför infördes lägre arbetsgivaravgifter upp till 26 års ålder. Reformen uppskattades av många företagare men den kritiserades av akademiska instanser, för att den var för allmän, att alla 26-åringars anställningar inte behöver subventioneras. Därför har C nu tagit fram ett nytt reviderat förslag som partiet lär slåss för i nästa valrörelse. Fördslaget går ut på att avskaffa hela arbetsgivaravgiften för de första två åren man jobbar och för de första 16 000 kronorna av lönen. Det innebär att det inte blir riktat direkt till unga och inte till högre löner, vilket är bra korrigeringar som kommer öka träffsäkerheten.
Regeringen har samtidigt lagt ett eget förslag i höstbudgeten, en av de få "satsningarna" på minskade kostnader för företag att anställa. Förslaget innebär en sänkning av arbetsgivaravgiften för den första anställda i en enskild firma, det vill säga den enklaste företagsformen där ägaren och företaget är samma juridiska person. Det är ovanligt dumt att uppmuntra att anställa i enskild firma, eftersom företagaren står med hela risken personligen. Ett avdrag för alla andra typer av bolag hade varit klokare.
De rödgröna tycks leva kvar i en föreställningsvärld där företag alltid har obegränsat med pengar och de låter bli att anställa exempelvis en 18-åring som har aldrig haft ett jobb förut, av ren illvilja. Det är en farlig föreställning som de rödgröna måste försöka genomskåda. Allt för att förstå den hårda realiteten för företag med global konkurrens samt det enkla sambandet mellan kostnad och produktivitet när man anställer. Centerns förslag är klokt. På sikt behövs dock större förändringar av hela strukturen för arbetsgivaravgiften och övriga regleringar på arbetsmarknaden.
Hanna Marie Björklund