För den snabbväxande digitala startup-sektorn i Sverige har frågan om personaloptioner länge varit en av de viktigaste politiska frågorna. I takt med att det postmoderna digitala samhället vinner mark över industrijobb och jätteföretag behövs också fler drivkrafter för att starta och driva de nya bolagen, som ofta är digitala och snabbrörliga.
Ett av dessa är alltså optioner. Det handlar om att startups – snabbväxande bolag med ofta innovativa tjänster eller produkter – ska få fler möjligheter att attrahera duktiga medarbetare. Eftersom så mycket i Sverige cirkulerar kring kollektivavtal och att vara anställd kan det vara tufft för ett mer osäkert alternativ att konkurrera. Det kan exempelvis vara svårt att erbjuda samma nivå av på löner när man är liten. Vad man kan erbjuda är dock en chans att vara med och bygga något, en chans att ta del av värdeökningen. Den som köper in sig i nästa Apple redan i dag kommer se sin ägarandel växa och bli mycket värd.
Problemet i Sverige har varit att detta, att äga en liten del av ett växande företag, en personaloption, har beskattats lika hårt som lön. Det gör inte optionen särskilt attraktiv och kan innebära stor osäkerhet om man ska betala arbetsgivaravgifter på något man inte ens själv fått tillgång till. Därför har hela startup-världen begärt att regeringen ska göra om reglerna och beskatta optioner som kapital och inte som lön, något som är standard i de flesta andra länder.
I mars kom det första förslaget om nya regler, det fick inget varmt mottagande. Efter en remissrunda presenterades i veckan regeringens slutgiltiga förslag med ändringar. Den hade delvis lyssnat på den kritik som fanns och gett lite generösare utrymme för hur stora företag som får omfattas, men generellt kan man konstatera att de nya reglerna bara kommer gälla ett fåtal små bolag. Näringsminister Mikael Damberg har uppgett att de nya förändringarna kommer att "kosta" 210 miljoner i uteblivna skatteintäkter, en i sammanhanget mycket liten summa som säger något om hur stor "satsning" det egentligen är.
Många kommer förmodligen muttra även över detta förslag men samtidigt finns en viss uppgivenhet bland de digitala företagen. De vill ju mest köra sin grej och jobba på, och de tror nog inte att det kommer bli bättre än så här. För regeringen har redan konstaterat att det blir ingen "omgörning av skattesystemet" inte. Man kan vrida på ratten lite här och där men vänta er inga större satsningar. Det är fortfarande höga skatter på arbete och ansträngning som gäller, även för den nya digitala sektorn.
Regeringen har sin grundsyn klar för sig, alla som jobbar i alla företag ska betala mycket skatt. De kan bara tänka sig att vrida lite på hur bördan fördelas mellan olika typer av jobb. Grundsynen på skattesänkningar som investeringar i tillväxt snarare än en kostnad kommer vi få fortsätta att drömma om så länge det är rödgrön regering.
Hanna Marie Björklund