Denna vecka har temperaturen i den politiska debatten i Sverige åter höjts efter en i vanlig ordning lång sommarledighet. Partiledarna har hållit sina sommartal, regeringen har haft sin träff ute på Harpsund. Ännu är det någon dryg vecka kvar tills riksdagen öppnar men slipandet på höstbudgetar, studieresor och förberedelser är redan i full gång. Detta är vad vi kommer att prata om de närmaste månaderna.
Flyktingfrågan går in i en ny fas. För ett år sedan befann sig landet i vad som då kallades för kristillstånd, då upp mot 10 000 personer sökte asyl i Sverige i veckan. Situationen var oerhört pressad. Nu ett år senare har regeringen hunnit införa nya regler som gett resultat. Antalet människor som kommit hit har minskat drastiskt. I höst kommer vi att gå in i den andra fasen av frågan. Vad gör vi nu med de nya medborgare som är här och fått sina uppehållstillstånd? Hur ska de få jobb och bostad? Ska kommunerna ersättas för sina kostnader för mottagandet? Hösten kommer att präglas av den nya bilden av vår tids stora migration, hur samhället måste förändras för att lyckas med integrationen, vad vi nu gör med de nya regler och lagar vi infört.
Det leder oss in på två andra viktiga frågor som kommer att bli heta i höst: ordningsfrågan och den nya arbetsmarknaden. Samtidigt som vi har haft en utmanande situation med flyktingmottagandet har den svenska ordningsmakten, kanske främst polisen, brottats med stora problem. Ledarskapet har kritiserats och avhoppen är många. Larm om utanförskapsområden där företrädare för statsmakten attackeras kommer behöva bemötas av partierna. Medborgarna förväntar sig att våldsmonopolet fungerar. Lita på mycket uppmärksamhet av detta i höst.
Den andra delen gäller hur arbetsmarknaden nu ska utformas för att även kunna fungera med en större grupp nya svenskar med lägre utbildningsnivå. Delningsekonomin är på framfart, allt fler försöker försörja sig själva genom korta tillfälliga uppdrag. Tack vare nya digitala plattformar kan enkla jobb uppstå och förmedlas effektivare än tidigare. Men politiken är fortfarande skeptisk och fackförbunden lär bevaka sina positioner. Den 1 december kommer exempelvis den nya taxiutredningen som ska behandla samåkningstjänster.
Slutligen är en sista spaning att frågan om vinster i välfärden tas upp igen på allvar efter att ett första förslag från regeringens nya utredning läckte här i veckan. Det finns för närvarande ingen majoritet i riksdagen för vinstförbud, och frågan är hur sugna medborgarna är egentligen. Många värderar fortfarande sin valfrihet högre än vinstförbud visar en ny undersökning. Näringslivet lär mobilisera på allvar och debatten kommer gå hög de närmaste månaderna. Överlag verkar det som att vi går en intressant och intensiv politisk höst till mötes.
Hanna Marie Björklund