Ledare: Hejdlös populism om Laval-lagen

I dag ska regeringen lägga fram ett förslag på att riva upp lagen kallad Lex Laval. Det är ytterst oklart hur det ens ska vara möjligt.

Ledare2016-12-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I dag torsdag har regeringen lovat att lägga fram sitt förslag på hur Lex Laval-lagstiftningen ska kunna rivas upp. Lagen är uppkallad efter ett byggbolag från Lettland som hyrdes in i början på 2000-talet för att bygga en skola i Vaxholm. Det var enligt de nya EU-reglerna där europeiska företag har rätt att jobba i ett annat land än sitt eget, utan att behöva följa det landets kollektivavtal. I stället finns det ett krav på att man ska ha kollektivavtal i sitt eget land som i sin tur uppfyller de minimivillkor som finns i EU.

Detta har länge varit en av de mest kontroversiella delarna med EU-samarbetet för vänstern. Där vill man ju som bekant försöka tvinga till sig så mycket makt över alla företag som möjligt och implementera så hårda fackliga regler som möjligt. Företaget Laval sattes i blockad för att det vägrade teckna svenska avtal. Detta hade de svenska facken ingen rätt att kräva och efter detta fall kom Lex Laval till.

Ur facklig synvinkel är det naturligt att protestera mot lagen. Fackliga organisationer tappar kontroll över marknaden om företag från andra länder med egna regler kan arbeta på svensk mark. Samtidigt kan ett lettiskt avtal med lettiska löner mycket väl fungera bra för lettiska arbetare. De jobbar ju efter villkor anpassade efter levnadsstandarden på hemmaplan. Vi kan tycka att dessa villkor är för "dåliga", men Sverige har faktiskt inte rätt att springa runt och agera avtalspolis i resten av världen och förklara hur deras arbetsvillkor borde se ut. Det har nog även varit rätt sunt för svensk arbetsmarknad och svensk tillväxt att vi har kunnat få åtminstone lite konkurrens från andra länder och deras företag. En skyddad verkstad med höga murar är aldrig ett bra koncept i längden för ett lands utveckling.

Socialdemokraterna har dock aldrig gillat Lex Laval och gick till val 2014 på att lagen ska rivas upp. Exakt hur detta ska gå till, eftersom det är en del av EU-lagstiftningen, har S dock aldrig förklarat närmare. Men i dag ska det alltså läggas ett förslag. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skrev i en artikel i Aftonbladet bland annat att "det alltid ska vara tillåtet att kräva ett svenskt kollektivavtal" och att man ska ha rätt att sätta in v stridsåtgärder.

Om regeringen lägger detta som ett skarpt lagförslag i riksdagen kommer det att gå igenom. Detta eftersom Sverigedemokraterna är för och kommer att rösta ja. Det är i sig inte jätteförvånande – och kanske inte ens det mest upprörande i denna historia. Att både vänstern och populist-nationalister är för arbetsmarknadsprotektionism, det visste vi redan. Det som snarare är mer anmärkningsvärt är att regeringen så hårt gått ut med att öppet bryta mot befintlig lagstiftning, ett tämligen populistiskt påstående eftersom det är svårt att se hur det ska kunna genomföras.

Hanna Marie Björklund