Regionförbundets ledning – i form av dess ordförande Viking Jonsson (S) – viftar bort näringslivets deltagande i diskussionen om framtidens regioner (SN 2/6) med orden "dålig stil". Det är inskränkt och maktfullkomligt.
Om Sverige ska ha kraft och demokratiskt stöd att bilda nya regioner, då kan inte utformningen av storregionerna diskuteras för mycket. Alla landsting ska ersättas av betydligt färre folkvalda parlament. Det handlar om allt från sjukvård, kollektivtrafik, besöksnäring och utbildning till infrastruktur. Förändringarna får långtgående konsekvenser för hur regional maktutövning sker i framtiden. Att då låsa in sig med egen karta och be andra med avvikande uppfattningar dra åt pipsvängen är svagt.
Är det blind partilojalitet som får regionförbundets ordförande att vifta bort Östsvenska handelskammarens åsikter om hur nya regioner måste byggas? Vardagens funktionaliteter – jobb, pendling, befolkningstillväxt, är utan tvekan relevanta ämnen i sammanhanget. Handelskammarens ordförande. Erik Zetterlund är till vardags vd för Oxelösunds hamn. Hans verksamhet bygger på att utvecklingen i östra Sörmland står stark, där infrastruktur, logistik och näringsliv inte drabbas av onödigt komplicerad maktutövning.
Handelskammaren är kritisk till att den nya regiongränsen dras mellan Östergötland och Sörmland. Från Stockholmsregionen sträcker sig tre starka tillväxtstråk, ett norrut, ett västerut och ett söderut. Varför ska den blodåder av tillväxt som går söderut kapas av med byråkratiska gränser? frågar sig Erik Zetterlund. Det är en i högsta grad relevant invändning.
I veckan presenterade handelskammaren en läsvärd rapport om regionens styrkor. Vi talar då alltså om Östergötland och Sörmland. Här finns oerhört mycket att vinna, i en framtid där Ostlänken, motorvägen, flygplatser och hamnar kan samspela med näringsliv, politik och akademi. Det är näringslivets villkor, utveckling och kraft som uttryckligen skapar de resurser som folkvalda maktutövare kan begära in i form av skatt och sedan lägga på medborgar- och samhällsnyttor. Funktionella samband är ordet.
Att regionförbundets ordförande – och därmed åtminstone även Sörmlands socialdemokrater – närmast vill tysta debatten om följderna, är obegripligt ur demokratisk synvinkel. Frågan må ha svårt att väcka medborgarengagemang på sina håll. Men för alla som lever och verkar i gränstrakterna mellan de föreslagna regionerna är detta ytterst relevant. Ansvarstagande folkvalda måste anstränga sig för att förklara hur de har tänkt. Hur ska funktionella samband på arbetsmarknad och inom näringsliv stärkas av de nya regiongränserna? Hur ska vi få starka regioner värda namnet? Invändningar mot regeringens förslag ska välkomnas, inte irriterat viftas bort av folkvalda makthavare.