Familjen Ahmadi har bott i Sverige i fem år, fadern Mehdi har jobbat som urmakare. Vid en granskning av hans arbetstillstånd hade dock Migrationsverket tillämpat fel kollektivavtalsgrund, han jobbade både som urmakare men även med andra uppgifter inom detaljhandeln. De räknas som två olika kollektivavtal i den fackliga uppdelningen, när nu den ena tillämpades över den andra hade Mehdi plötsligt tjänat för lite. Därför ska han, och hela hans familj utvisas. För att någon på Migrationsverket stämplade i en ny ruta och nu bestämmer att Mehdi tjänat 180 kronor mindre än nödvändigt.
Efter höstens flyktingkris har allt fokus i debatten om migration legat på hur Sverige ska förmå färre människor att komma hit, om hur alla alltid är en kostnad. Höstens situation var speciell eftersom det handlade om att hantera själva mottagandet. Vi har vidare problem med integration generellt på grund av en hårt reglerad arbetsmarknad som inte är anpassad efter människor med lägre produktivitet varför arbetslösheten i invandrargrupper är hög. Men i detta är det lätt att glömma bort att vi även utvisar i onödan. Människor som lever i vårt land och har jobb och försörjer sig själva är inte en kostnad utan en tillgång.
Tyvärr är det inte bara familjen Ahmadi som har råkat illa ut över oklara regler vad gäller arbetstillstånd. I veckan släppte Timbro rapporten Människorna mellan stolarna, där de tar upp ett antal fall. Alltifrån när fackliga organisationer har angett orimligt höga lägstalöner, till att människor utvisats för att de jobbat för kort tid, till indragna tillstånd om jobb inte annonserats så som Migrationsverket önskar. Att få tillstånd att bo och jobba i Sverige handlar om så mycket mer än ett jobb, det handlar om trygghet, om att ens barn får gå i en sekulär skola, om chansen till ett värdigt liv även om man är homosexuell. Därför kan ett indraget arbetstillstånd vara en sådan tragedi, och helt onödig. Det finns ingen anledning till varför man inte ska få bo här om man jobbar och gör rätt för sig.
Därför är de osäkra och godtyckliga utvisningarna för personer med arbetstillstånd så tragiska och därför borde reglerna ses över för att undvika fler fall. Timbro föreslår i sin rapport ett antal olika ändringar av regelverket för att göra det mindre godtyckligt. Så som att utannonseringskravet, reglerna för var ett jobb ska annonseras för att det ska vara godkänt, ska moderniseras. Samt att införa tydligare riktlinjer om lönekrav som inte är lika känsliga för fackliga nycker.
Det är inga orimliga krav och borde inte behöva några större utredningar så makthavare bör ta intryck och lyssna. Dagens situation där människor kastas ut över småsaker gynnar ingen men kan orsaka stor skada för den enskilde.
Hanna Marie Björklund