Ledare: Jobbgapet växer när reformer uteblir

Kommunerna får ta rollen som arbetsförmedlare när staten sviker sitt etableringsuppdrag.

Ledare2016-10-24 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det går bra för Sverige. Tillväxttakten är hög och arbetslösheten minskar. Men alla hänger inte med. Enligt Arbetsförmedlingen närmar vi oss full sysselsättning – bland inrikes födda. Bland personer födda utanför Sverige ligger däremot arbetslösheten på 21,6 procent.

Skillnaderna är också stora kommuner emellan. Det visar Dagens Samhälle (20/10) i en sammanställning av gapet mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden. I hälften av kommunerna går en fjärdedel eller mer av utrikes födda arbetslösa. Toppar bottenligan gör mindre kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för flyktingmottagandet.

I Södermanland sticker mindre kommuner ut, som Vingåker och Oxelösund ut. Men båda har tagit emot många nyanlända sett till sin storlek. Trosa utmärker sig också, men som en av de kommuner där gapet i arbetslöshet är lägst i hela landet.

Bland större kommuner är Eskilstuna en av de där jobbgapet är störst. Även Nyköping utmärker sig med en arbetslöshet på 27,9 procent bland utrikes födda. Motsvarande siffra för inrikes födda är 4,5 procent. Bakom siffrorna gömmer sig ett samhälle som blir alltmer segregerat. Det växande jobbgapet blir en grogrund för framväxt av parallella samhällen, som utmärks av utanförskap, otrygghet, hög brottsligheten och svag social rörlighet.

Alliansregeringen gjorde för lite för att minska tudelningen och den nuvarande regeringens åtgärdspaket är en fortsättning på lapptäcket av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Nytt är extratjänster, traineeplatser och beredskapsjobb, men resultatet är knapert – och det från lågt ställda ambitioner till att börja med. Knappt 200 ungdomar har fått traineeplatser av utlovade 32 000. Det utlovades 20 000 extratjänster inom välfärden till 2020. Hittills har det blivit lite över 1 200.

När staten inte tar sitt ansvar skyfflas i stället ansvaret för etableringen över på kommunerna. I de kommuner som tagit det största ansvaret för mottagandet av nyanlända är en övervägande del av kommuntopparna missnöjda med Arbetsförmedlingens insatser och vill ta över etableringsuppdraget (Dagens Samhälle 29/10/2015).

I Nyköping erbjuder kommunen 300 personer som går på försörjningsstöd tillfälliga jobb med kompletterande utbildning inom kommunen. Allianspartierna har gått ännu längre med ett “Nyköpingsinititativ" där kommunen föreslås inrätta en särskild matchningsavdelning. Kommunen ska etablera kontakter mellan arbetslösa och företag. Det kan handla om allt från studiebesök och praktikplatser till kortare provanställningar som betalas av kommunen.

Det som föreslås är egentligen att kommunen tar över centrala delar av det etableringsuppdrag som ligger på Arbetsförmedlingens bord. Kanske är det också vad som krävs när staten avviker från sitt ansvar. Förr eller senare kommer det dock krävas helt andra insatser, både i form av utbildningssatsningar och enkla jobb med lägre ingångslön. Men kommunernas nya roll som arbetsförmedlare lär bestå även framöver.

Tobias Samuelsson