Ledare: Kan man lita på staten?

Justitieministerns försök att ändra användningsområde för det så kallade PKU-registret skadar förtroendet för staten.

Ledare2016-06-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sedan 1975 sparas blodprover från de som föds i Sverige i PKU-registret på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Registret används för forskning och diagnostisering av ett antal allvarliga sjukdomar. Innan proven sparas måste dock föräldrarna samtycka till att proverna får användas "för vård och forskning och därmed tillhörande verksamhet". Att nästan alla samtycker beror antagligen på en kombination av respekt för forskningen, plikt att bidra till vården samt tillit till staten. Om man blir lovad att provet bara kommer användas för att bota sjuka barn, då litar man på det och samtycker.

Registret har vid några tillfällen använts till helt andra saker, och det krävs idag beslut av domstol för att få tillgång till det. Justitieminister Morgan Johansson (S) är dock inte nöjd med dagens ordning och vill utreda möjligheten för polis att använda registret i brottsbekämpande syfte.

Bara att överväga att öppna registret skadar förtroendet för staten, och väcker frågan om vad vårdens löften om anonymitet och konfidentiella uppgifter verkligen är värda.

Flera centrala samhällsfunktioner bygger på att vi kan lita på statens löften om hur personliga uppgifter kommer att användas. Tillit till systemet är centralt för allt från vård och journalföring, till statistikinsamling av Statistiska centralbyrån och uppgifter vid allmänna val. Att låta användningen av känslig information glida över till nya områden riskerar att skada mer än bara vården. På sikt kan det drabba förtroendet för andra centrala samhällsfunktioner.

Sverige är ett av de länder i världen där vi litar mest på varandra och på staten. Tillit är en otrolig tillgång för ett samhälle. Allt blir enklare, trevligare och mer effektivt om vi litar på varandra. Då förtroende tar lång tid att bygga upp men går snabbt att rasera så är tilliten i samhället något som måste förvaltas aktivt. Som statsråd i Sveriges regering har Morgan Johansson ett ansvar att upprätthålla förtroendet för staten. Det kräver att han håller sig ifrån att missbruka det förtroende staten har fått av medborgarna.

Medborgare har i  dag rätt att få sina prov förstörda. Om användningen av registret breddas kommer många medborgare antagligen att utnyttja den möjligheten, och de kriminella skulle lätt kunna slippa undan. Osäkerheten kring hur proverna kan användas i framtiden får också folk att avstå från att vara med från första början. På så sätt kan en viktig tillgång för den medicinska forskningen snabbt urvattnas, samtidigt som förtroendet för staten skulle skadas och möjligheten att klara upp grova brott knappt skulle förbättras.

Diskussionen om PKU-registret har lyft frågan: Kan man lita på staten? Om Morgan Johansson får bestämma riskerar svaret att bli nej. Isak Trygg Kupersmidt