Friskolekoncernen Academedia har under en tid ägts av EQT, som ofta omnämns som en av de läskiga riskkapitalisterna, men ska nu tas ut på börsen. Inför detta har en rad nya ägare gått in, som ett familjeföretag Swedbank. Academedia har funnits i många år och frågan om vinster i välfärden ligger på is nu under regeringens pågående utredning. Men i samband med just börsnoteringen verkar hela vänsterspektret bestämt sig för att återuppväcka temat. Löfven kommenterade i samband med helgens debatt att det nu är barn till salu på börsen och raljerade om detta.
Vinster i välfärden, som det klumpigt sammanfattas, är fortfarande en fråga som många har väldigt tydliga åsikter om, trots att man kunde tycka att frågan i sig verkligen inte är enkel. Det finns en rad tjänster och produkter som är privata men som berör sådant som vi förknippar med välfärd. Vård, utbildning och hjälpmedel för den med funktionsnedsättning för att nämna några exempel. Att de företagen drivs privat upplevs inte som något kontroversiellt för de flesta.
I många fall är privat företagande och entreprenörskap nödvändigt för utveckling. Det privata främjar innovation, kommer på nya sätt att göra saker på och specialiserar sig. Det är marknadsekonomin och kapitalismens stora styrka, att det driver innovation och genom konkurrens sänker priser och gör varor och tjänster tillgängliga för fler. Det är positiva effekter som även gynnar tjänster inom vård, omsorg och utbildning.
Däremot finns andra faktorer, som att svaga aktörer ska slås ut i en marknadsekonomi med konkurrens, som kan ha negativ påverkan på exempelvis barn som går i skolan. Även om, såklart, alla dåliga skolor, också kommunala, borde prövas regelbundet. Det är även viktigt att komma ihåg när vänstern klagar på att marknaden inte löser saker att välfärden definitivt inte är någon fri marknad i dag.
Stockholms handelskammare kör just nu en serie med entreprenörer i välfärden som berättar om sina innovationer och hur dessa har förbättrat människors tillvaro. Vi behöver den typen av initiativ, särskilt i välfärden som tenderar att ha problem med att vara dyrt, ineffektivt och orsaka köer och hälsoproblem för personalen.
Samtidigt finns det utmaningar med att kombinera offentlig skattefinansierad verksamhet med valfrihet för brukare. Dessa bör också erkännas och ses över av alla som ändå tror på de övervägande positiva effekterna av att kunna driva företag även inom välfärden. Oavsett så var Löfvens uppträdande olämpligt, en statsminister bör inte stå och recensera ett enskilt företags börsnotering, eftersom det kan påverka värdet av det. Lika lite som en makthavare ska stå och hota Volvo i direktsändning även om hen inte på sikt tror på fossila bränslen.
Hanna Marie Björklund