Ledare: Lyssna på den som inte håller med

Forum Nyköping står för dörren. Se det som en utmaning i konsten att lyssna på andra.

Ledare2016-08-18 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Har vi inte pratat tillräckligt om migration och integration det senaste året så det räcker för lång tid framöver? Det är allt annat än svårt att hitta rubriker, texter och inslag i tv och tidningar och dessutom allehanda trådar i sociala medier. Det har onekligen pratats och argumenterats en hel del.

Ämnet har stundtals dominerat allt och dessutom fått tydliga politiska konsekvenser. Framför allt i form av Moderaternas omsvängning inom migrationspolitiken men också motsvarande helomvändning, steget efter Moderaterna, från de två regeringspartiernas sida. Flera andra partier har modifierat både tonläge och budskap, om än mer subtilt, under samma tid.

När EU:s yttre gränser inte längre höll för trycket, gick även Sveriges migrationsdebatt från ideologisk välvilja till ett stadigt växande inslag av krass kostnadskontroll. Ett Sverige sedan länge känt för sin välkomnande syn på migration säger i dag nej till familjeåterföreningar. Det gnälls till och från även på arbetskraftsinvandring där nyttan är tydlig och kostnaderna små.

Men det här ska egentligen inte handla om hur mycket vi har sagt – utan hur mycket som alla aktörer, av olika kulörer och ideologier, verkligen har lyssnat på vad andra säger. Den inhemska debatten har alltför ofta varit högljudd, oresonlig och präglats av ett sökt polariserande och medvetna missförstånd. Ömsesidiga idiotförklaringar kan ge feta rubriker och många klick, men det föröder så lätt grogrunden för en konstruktiv diskussion.

Forum Nyköping är ingen mirakelkur mot detta, men det som väntar under två dagar på Stora torget söker det där utrymmet för resonemang som missats när polariseringen fått styra dagordningen. Det är en intressant uppställning med röster som kommer till tals på Stora torget, ett tillfälle att ta vara på.

Frågeställningarna är inte nya, tvärtom. Det är ganska uppenbart vilka svårigheter som uppstår med den flyktingsituation som råder i hela Europa och det omfattande ansvar som Sverige har tagit. Hur ska fler få jobb och ett ökat tryck på olika bidrag begränsas? Vilka slitningar – praktiska såväl som demokratiska – uppstår i mötet mellan öppenhet och trygghet? Hur ska socialförsäkringar, skola och sjukvård anpassas?

Forum-dagarna täcker ett ämnesområde som har direkt inverkan på hur ett samhälle hänger ihop. Vilka klyftor är rimliga? När talar vi om integration när vi egentligen menar assimilation? Vilka normer och värderingar gäller det? Hur hanterar vi motsättningar och missförstånd?

Oavsett om har du tid att vara på plats vid föredragen på Stora torget eller väljer att följa SN:s bevakning av dagarna, prova att lyssna noga till minst en debattör som du inte alls tror dig sympatisera med. Genom att försöka förstå vad som ligger till grund för andras argument kan vi begränsa och motverka det tunnelseende som stundtals drabbar oss alla i känslofyllda debatter.