Det finns goda skäl att vara skeptisk och kritisk mot när kommuner, landsting och andra offentliga instanser vill få medborgarna ett betala för tjänster som staten tvingat dem att köpa. Detta är något som exempelvis drabbar företag. Kommuner bestämmer att alla måste ha en särskild inspektion, och att kommunen själv har rätt att ta betalt för att genomföra den.
Upplägget är problematiskt redan från början och än värre är det faktum att många kommuner gravt missköter och missbrukar sin rätt att ta betalt för påtvingade tjänster. Livsmedelstillsyn är typiskt en sådan tjänst som ofta erbjuds under tveksamma former. För några år sedan hjälpte en Juristbyrå ett antal företagare att stämma sin kommun för att denna i åratal tagit betalt för kontroller som de sedan aldrig genomförde.
På senaste kommunfullmäktige i Nyköping togs avgifter för kommunens livsmedelstillsyn upp. Inför 2017 höjdes dessa från 900 till 1300 kronor i timmen, vilket är en höjning på 44 procent. Nyköpings kommun har tidigare sagt sig vilja satsa på mat, genom att tillhandahålla mer ekologiska produkter och se över det offentligas inköp. Man vill även rida på vågen med det matintresse som växt allt mer senaste åren och bli "mathuvudstad". Det låter ju trevligt och bra att sätta i en turistbroschyr, men titlar och utmärkelser kräver även arbete och medvetna beslut.
Om man vill göra sig känd som stad och kommun för bra kvalitet på maten i det offentliga och bra villkor för lokala matproducenter måste också lagar och villkor utformas där efter. Som att ge goda villkor till företagare som jobbar med mat. Exempelvis kan man se över de punkter som många kommuner fått kritik för när det kommer till kontroller och se till att man inte gör samma misstag, som att fakturera onödigt många timmar eller för kontroller som inte sker.
Eller som Nyköping nu har gjort, höja avgiften. Det blir särskilt problematiskt när man läser motiveringen av varför avgiften höjs. Kommunen menar att den behöver mer pengar av företagen eftersom det behövs intäkter till vidareutbildning av sin personal, satsningar på sina lokaler och så vidare. Men att kommunen budgeterar rätt för att kunna se till att erbjuda företagen välutbildad personal är faktiskt dess, inte företagens, bekymmer. Företagen måste ta emot kommunens kontrollanter, men det är ingen tjänst de egentligen har bett om. Således borde kommunen själva ta ansvar för sina kontrollanters merkostnader i stället för att trycka ut det i höjda avgifter.
En liten fråga kan tyckas, men gott politiskt ledarskap utövas just genom de små enskilda besluten. Och detta var inget vidare klokt sådant. Sju av de borgerliga politikerna motsatte sig kommunens höjning och lämnade in reservationer. Det gjorde de rätt i.
Hanna Marie Björklund