Ledare: Populisten som trampar i egen fälla

I den sista stora debatten mellan Trump och Clinton höll Trump fast vid sin negativa syn på invandring. Det kan ha fungerat i primärvalet men kan fälla honom nu.

Ledare2016-10-21 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Inför den sista presidentvalsdebatten har tonläget varit högre än någonsin med hårda personangrepp och märkliga anklagelser. Få sakfrågor har diskuterats till väljarnas missnöje men ett ämne som republikanernas Donald Trump faktiskt har varit konsekvent inom är frågan om invandring och immigration. Detta dök också upp i debatten där Trump återigen poängterade att han vill ha en mur mot Mexiko och att han vill deportera alla illegala immigranter, något som rent praktiskt kommer bli mycket svårt att genomföra.

Det finns något intressant att säga om populismens logik som ytterst kan slå tillbaka på populisterna själva. I vissa länder, som USA, har skillnaden mellan olika väljargrupper blivit tydligare över åren, mer polariserat. Samtidigt har det dock också skett en förflyttning bland den grupp som inte strikt tillhör något parti. I USA brukar denna grupp omnämnas "moderates". Vi har hört om hur världen blivit mer liberaliserad och det stämmer på en generell nivå, både globalt och inom de flesta länder. I USA har exempelvis attityden till invandring blivit mer positiv de senaste tjugo åren. Dock, denna förflyttning har främst skett just bland dem som inte tillhör något parti, samt till viss del hos demokratiska väljare. Republikaners åsikter har inte ändrats lika tydligt utan de ligger mer kvar på samma nivåer som på 90-talet, framförallt inom invandringsfrågan.

Det finns alltså en tydligare skillnad där den grupp som inte tillhör ett visst parti har blivit mer liberala samtidigt som republikaner har kvar ungefär samma åsikter, den relativa skillnaden har blivit större. Detta har också haft en inverkan på hur Trump valde att bedriva sin valrörelse och att han gjorde detta framgångsrikt. I många andra frågor har han ändrat åsikt eller varit oklar, men i invandringsfrågan har han varit tydlig. Eftersom det är en populär uppfattning bland republikaner fungerade retoriken och han vann primärvalet. Samma fråga kan dock bli den som avgör hans öde i det nationella valet, eftersom de moderata blivit mer liberala i frågan kommer de inte välja att rösta på Trump av samma skäl som många republikaner valde att rösta på honom.

Den liberala amerikanska tankesmedjan Cato har visat hur precis detta hände tidigare i mindre skala i delstater. Republikanerna använde ett invandringsmotstånd i sin egen grupp för att piska upp engagemang, men demokrater och moderata höll inte med om denna negativa bild och därför gick det sedan generellt sämre för partiet. Bland annat har detta synts i området runt San Fransisco och den internationella tech-miljön i Silicon Valley.

Detta är en faktor att bejaka efter den sista tv-debatten. Republikanerna, eller snarare, Trump själv, kan ha gått i samma fälla som populister i andra delar av västvärlden gjort och kommer göra. Att de egna anhängarna stödjer ens mer radikala retorik kommer inte hjälpa till att göra en kandidat valbar bland de moderata väljarna i mitten. Snarare tvärtom.

Hanna Marie Björklund

PÅ PLATS I USA