Måndagen var en stor dag för Miljöpartiets riksdagsledamot Marco Venegas. Det lokala projektet Brobyggarna med 14 år på nacken, där han själv varit en viktig aktör, blir en del av regeringens arbete mot segregation. Något förenklat är det en integrationspolitisk form av fler vuxna i skolan. Det skapar nytta i flera former. Genom att både erbjuda meningsfull försörjning och bidra till en mer funktionell skola – förutsatt att allt fungerar som det är tänkt.
Det är inga enorma summor som det handlar om från regeringens sida, men det intressanta med brobyggarna är att det är insatser som har överlevt lokala maktskiften. Även om projektet sjösattes en gång när Socialdemokraterna styrde kommunen i eget majestät.
Brobyggarna klarade sig bra även under Nyköpingsalliansens tid vid makten. Allianspartierna styrde då i samverkan med Miljöpartiet. När de statligt finansierade plusjobben försvann som arbetsmarknadsåtgärd 2008 förlängde kommunledningen i stället satsningen. Göran Hagberg (L), då ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, undersök i SN att "bra verksamhet" borde vara en del av den ordinarie skolverksamheten. Den har därefter kunnat fortsätta.
Så mycket av en människas yrkeskarriär – vid sidan av formell utbildning – bygger på att få en fot in, en möjlighet att få visa sin förmåga. Det krävs hårt eget arbete, uthållighet och målmedvetenhet, men ibland också att någon sträcker ut en hand, öppnar en dörr och underförstått säger "visa vad du kan". Den utvecklingen måste börja redan tidigt i grundskolan.
Omgivningens påverkan, omvärldens förutfattade meningar – allt spelar roll. I ett område med jämförelsevis hög arbetslöshet, stor social utsatthet och ibland även språkförbistringar och hämmande klanstrukturer finns alltid en risk att utanförskap går i arv. Skolan kan göra stor skillnad för den som vill bryta egen mark i livet. Kalla det klassresa, yrkes- och bostadskarriär eller egna livsval.
Integration är funktion – inte bara idé och ideologi. Regeringen är, milt sagt, i ett skriande behov av idéer som fungerar.
Nyköping är inget integrationspolitiskt under, men här finns intressanta insatser, etablerade i brett politiskt samförstånd. Brobyggarna ska vara en länk mellan bostadsorten med många utrikes födda och den lokala skolan med många lärare födda i landet. Vare sig språkförbistring, kulturskillnader eller negativa faktorer, som så kallad hedersproblematik eller socialt förtryckande klanstyre, ska få begränsa kampen mot framtida utanförskap. Det här är inte hela lösningen, men en del av det som kan göra skillnad.
Därför är det välkommet att regeringen har hittat till Brandkärr. Många viktiga insatser för att motverka segregation görs lokalt av engagerade eldsjälar, tjänstemän och politiker. Regeringar behöver inte gå över ån för att hämta vatten, inte när det finns sådant som fungerar och tål att lära av. Oavsett partipolitisk färg på styret i Rosenbad eller i kommunhuset.