Inför den sista partiledardebatten innan sommaren är positioneringskriget bland partierna i full gång. Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i Aftonbladet om hur han aldrig backar från svenska värderingar. Moderaterna attackerar Löfven för att han saknar en plan. Centerpartiets Annie Lööf fokuserar på sakfrågor. Ebba Busch Thor (KD) försöker kompensera för att hon inte får vara på plats i riksdagen med en debattartikel om vad hon skulle ha sagt om hon hade stått i talarstolen. Sammantaget gav det en rätt intressant bild av det politiska läget bara genom att betrakta alla dessa ingångsvinklar.
Löfven och regeringen lyfte fram ett antal frågor som man nu menar att man adresserar. Svenska värderingar exemplifieras med sådant som att bidrag inte längre ska ges till organisationer med anti-demokratiska värderingar, vilket är bra men anmärkningsvärt att det styrs upp först nu. Det ska nu också bli hårdare tag mot attacker mot blåljuspersonal, något som varit en riktig skandalfråga under våren. Regeringen lovar också att satsa på bostadsbyggande, som om vi inte redan har hört det i flera år utan att se några som helst resultat, och lyfta skolorna, vilket inte heller är ett underdiskuterat ämne.
Moderaterna å sin sida menar att regeringen saknar plan i just frågorna om skolan, tryggheten och ekonomin. Kristdemokraterna, via sin partiledare, fokuserar helt och hållet på ämnet värderingar och terrorism i det oroliga världslägets spår. Det faktum att våra liberala, demokratiska värderingar är under attack, i världen såväl som på mikronivå, har på allvar fått mer utrymme i den svenska politiska debatten. Det är positivt att vi tar frågan på nyktert allvar, vår iver att relativisera har stundtals under de senaste åren fått rent skamliga konsekvenser.
Frågan är bara vad som är den viktigaste politiska prioriteringen just nu. Centerpartiet påpekar i en debattartikel att det är skamligt att våra system helt enkelt stänger ute alla de människor som kom till Sverige i förra årets flyktingkris från att arbeta. Det är ett sakfrågefokus på något som är direkt avgörande för att vi inte ska få en skenande strukturell arbetslöshet. Näringslivets uppmaning inför den politiska säsongsavslutningen kom i en egen debattartikel och den handlade om hur vi måste göra det enklare och mer attraktivt för nya företag att stanna och växa i Sverige.
Det är bra att partierna tydligt markerar i värderingsfrågor och att regeringen äntligen verkar ta detta någorlunda på allvar. Men likväl, om man ändå misslyckas med kärnuppdraget att bygga landet starkt och säkra tillväxten kommer vi inte, hur mycket värderingar vi än talar om, att ha goda förutsättningar för att ta i tu med svåra samhällsutmaningar. På den avgörande punkten är regeringen fortfarande svaret skyldig.
Hanna Marie Björklund