"Flödet av information växer dramatiskt. Men detsamma gäller flödet av desinformation och rykten. Och det leder till att behovet av opartisk och saklig information, av public service, aldrig har varit större än nu."
Så beskriver SVT:s vd Hanna Stjärne sitt och Sveriges Televisions uppdrag. Och det är lätt att se värdet i medier som är mindre gapiga, mindre klicksökande och tar ett bredare samhällsansvar. Men då räcker det inte att skriva det i sitt uppdrag. Då måste man också leva upp till ansvaret.
Mats Olin vid Timbro Medieinstitut har granskat SVT:s ekonomijournalistik och vad de tyngsta ekonomijournalisterna faktiskt har skrivit om det senaste året. Skulle public service-uppdraget uppfyllas med kraft borde de skriva mest om de största och viktigaste ekonomiska frågorna. Och där finns det några tydliga spår bland de tyngsta granskarna och aktörerna.
Aktörer som EU-kommissionen, IMF, OECD, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet slår tillsammans fast en tydlig bild. Sveriges största ekonomiska utmaningar är en arbetsmarknad som inte levererar jobb till dem med lägst kompetens, en bostadsmarknad med höga trösklar och låg rörlighet och hushåll som är skuldsatta över öronen. Ovanpå det har vi en regering som går med väldigt blygsamma överskott trots en kraftig högkonjunktur och undviker större reformer som skulle kunna råda bot på dessa tre utmaningar – jobben, bostäderna och skuldsättningen. Problemen är redan i dag betydande, och vid nästa konjunkturnedgång riskerar de att bli enorma.
Det här kan man tänka sig att ekonomijournalister med public service-uppdrag borde skriva mycket om. Men Olins granskning visar att det inte alls är vad SVT skriver mest om. De ämnen det skrivs mest om är i stället skattefiffel, välfärdsföretag och storbolag. Inte i sig oviktiga ämnen, men mer publikfriande och klickvänliga än verkligt stora, strukturella utmaningar.
Om privata medier som finansieras med klick och lösnummer prioriterar smaskiga historier om skattefusk och storbolag är det förståeligt. En reklamfinansierad tv-kanal måste få tittare för att kunna finansiera sin produktion. Tidningar behöver betalande prenumeranter och annonsörer för att klara ekonomin.
Men public service har inte det behovet. De måste inte vinna i klick, tittarsiffror eller lösnummerförsäljning för att gå runt. Då måste public service också ha högre ambitioner om sitt innehåll än vad Olins granskning visar.
Hanna Stjärne beskriver SVT:s uppdrag bra. Behovet av opartisk och saklig information är stort. Det vore ännu bättre om SVT också levde upp till orden.
Caspian Rehbinder