I veckan ägde den stora konferensen Sthlm tech fest rum i Stockholm, det största arrangemanget i landet för alla som jobbar med teknologi, digitala frågor och start-up-bolag. Den andra dagen, i tisdags, var temat Solutions och handlade om hur digitala innovationer kan hjälpa till att lösa FN:s 17 globala hållbarhetsmål, som bland annat avser att inga människor ska behöva svälta, att växthuseffekten ska bekämpas och att jämställdheten mellan män och kvinnor globalt ska förbättras. Ett flertal företag, akademiker och politiker talade och berättade som sina lösningar och idéer.
Den oerhört snabba teknologiska utvecklingen i världen just nu är fascinerande och spännande. Ett av de områden där det kan komma att hända mest de närmaste tio åren är våra matvanor – när labbodlat kött blir allt billigare och vi hittar metoder för att utvinna protein ur alger. Självkörande bilar är en annan innovation som inte ligger långt bort och kan komma att förändra våra liv drastiskt. Andra föredrag handlade om smarta städer som kan byggas i moduler och nya metoder för att säkert skicka pengar till släktingar i länder utan fungerande banker.
I många kretsar finns det just nu en uppsluppen stämning kring de nya tekniska innovationer som kan förändra våra liv. Men vi får aldrig glömma bort ett enkelt faktum när det kommer till globala problem och utmaningar, att det inte nödvändigtvis handlar om behovet av nya uppfinningar utan att allt för många människor fortfarande inte har tillgång till de gamla. På många av de platser på jorden där svält fortfarande förekommer är inte problemet bristen på ny teknologi utan att de inte har tillgång till vanlig bevattningsteknik. Om vi inte tar itu med korrupta makthavare som förstör samhällsinstitutioner kommer inte nödvändigtvis en ny uppfinning att hjälpa.
I en tidsålder där innovationskraften är starkare än någonsin måste vi komma ihåg att det största hotet mot vår utveckling ligger i oss själva och bristen på civilisation och fungerande demokratiska samhällen. De digitala entreprenörerna vill vara med och rädda världen, och det är en hedervärd ambition, men det kommer inte låta sig göras om vi inte samtidigt vågar se människans och maktens roll i de problem vi har.
Det finns fortfarande möjligheter i teknologin dock. Ta Sverige som exempel. Ett av våra största problem är en stängd och reglerad arbetsmarknad vilken skapar strukturell arbetslöshet och utanförskap. Arbetsförmedlingen fungerar inte och bidrar till problemet. Några nya digitala företag har dock rundat makthavarna och skapat plattformar där enkla jobb kan annonseras, sökas och betalas, utan att Arbetsförmedlingen behöver kopplas in och utan krångliga avtal. Det är inte säkert att vad de gör kommer gillas av politikerna, men de gör något bra, de utmanar systemet med teknik. Det är sådana initiativ vi behöver mer av, i alla länder.
Hanna Marie Björklund