Ledare: Våga lyfta från semestersamvetet

Om du är en av dem som har lite dåligt samvete för att du planerar att flyga i väg på semester efter midsommar? Ha inte det, flygets fördelar uppväger dess miljöpåverkan.

Ledare2016-06-24 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

För många svenskar markerar midsommar starten på den berömda semestern, den som får affärskontakter i London och Berlin att chockerat spärra upp ögonen och rynka på näsan. Alla? Lediga? I sex veckor? Vi svenskar tycker dock inte detta är det minsta konstigt. Vår långa sommarledighet är något heligt – i nivå med den status en religiös högtid har, eller hade innan vi blev ett av världens mest sekulära folk vill säga.

Från början var semestertider i Sverige förknippat med sådant som husvagn och cykelsemester, men tack var välståndsökning och teknisk utveckling har allt fler svenskar kunnat resa utomlands på sin semester. Numera är det många som åker iväg efter midsommar. Inte bara med färjan över till Danmark utan till länder som Grekland, USA och Kenya.

I takt med att vårt resande, och därmed flygande, har ökat finns det röster som vill hävda att detta är något negativt, något som man bör skämmas för. Flyget går på fossilt bränsle, dess utsläpp bidrar därmed till växthuseffekten. Kampanjerna mot flygresor har därför blivit en del av miljörörelsen. Många ber i dag om ursäkt för att de ska ta sig till en annan del av världen på sin semester. De borde de inte göra.

Flyget står globalt sett för ungefär två procent av de totala utsläppen av koldioxid. I Sverige är siffran runt fyra procent. En tämligen liten sådan alltså, om man tar i beaktande hur högljudda motståndarna till flyget brukar vara. Krasst sagt, även om alla svenskar slutade flyga helt skulle klimatet inte påverkas nämnvärt. Vår framtid hänger fortfarande på att Kina och USA slutar elda upp olja, inte på att en barnfamilj i Trosa avstår sin Turkietsemester.

Samtidigt har ju flyget så många fördelar. Det har gjort världen mindre på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt. Det är i dag möjligt att vara en sann världsmedborgare tack vare flyget. Även medelklassen i allt fler länder kan resa och möta andra kulturer. Global handel möjliggörs av att en av cheferna på Volvo kan flyga till ägarna i Kina en dag och över till en återförsäljare i USA nästa. Flyget ger tillväxt men även värdefulla sociala kulturella effekter som skapar samverkan och samhörighet över nationsgränser, en positiv faktor som är svår att mäta men ändå så viktigt.

Är du någon av alla de svenskar som har dåligt samvete för att du ska flyga på semestern, ha inte det. Låt oss i stället glädjas över att leva i en så global värld där vi tack vare tekniken kan ta del av andra kulturer och få intryck från hela jorden. Om något ger stora fördelar, om än med viss negativ klimatpåverkan, överväger de goda sidorna. Det bättre att vi fortsätter forska på förnybara alternativa bränslen än att kritisera flygresandet som sådant.

Hanna Marie Björklund