Denna vecka reser jag till USA för att bevaka det amerikanska presidentvalet. Vi har nu bara några veckor kvar tills den åtta år långa perioden av Barack Obamas ledarskap når sitt slut och västvärldens största ekonomi och mest inflytelserika land ska välja sin nya ledare. Det har redan varit gott om analyser, rapporter och berättelser när valet har bevakats flitigt under hela året. Man kan fundera över varför vi är så oerhört intresserade av ett annat lands politiska förehavanden.
Till viss del kan vissa personers stora intresse för amerikansk politik säkert härledas till en ren hobby. Men faktum är ändå att vi svenskar påverkas ovanligt mycket av vem som leder just USA. Priset vi betalar för att vara ett litet och homogent, och delvis därmed tryggt och välfungerande, land är att vi också är beroende av omvärlden.
Vi skulle aldrig, vad än vissa värnpliktsromantiker påstår, kunna försvara oss själva mot en attackerande stormakt. Vår egen marknad är för också liten för att företag ska kunna växa sig riktigt stora om de inte exporterar en betydande del av sin produktion. Vi behöver helt enkelt vara öppna för att kunna vara välmående, och det innebär att vi är känsliga för när världen i övrigt skakas och oroas. Få andra länder i världen har möjlighet att skaka om så mycket som USA.
Det finns frågor som vi borde hålla lite extra koll på i det amerikanska presidentvalet, frågor som särskilt kommer påverka just oss. Den ena är frihandelsfrågan. USA har stor inverkan på den globala handeln genom att påverka sin egen och andras efterfrågan liksom priser på vissa råvaror som olja. Det pågår just nu förhandlingar om det så kallade TTIP-avtalet, för frihandel mellan USA och Europa. Om ett sådant avtal kom på plats skulle europeiska, och även svenska, företag få en mycket bättre tillgång till en av världens största marknader, något som vi har mycket att vinna på. Men frihandeln är inte populär i valrörelsen. Båda kandidaterna har svepts med i populistiska strömningar om högre tullar och mer stängda gränser. Det är oroande signaler som vi bör vara uppmärksamma på.
Den andra viktiga frågan handlar om USA:s roll i världen och säkerhetspolitiken. Särskilt Donald Trump har annonserat att han inte kommer att vilja bli delaktig i andra konflikter och att USA:s roll i Nato bör minska. Det är mycket oroande för svensk del. Den goda relationen med USA behövs som motvikt till ett allt mer aggressivt Ryssland. Sveriges bygger säkerhet till stor del på att mäktiga vänner som USA ska komma till vår hjälp om något skulle hända. Ett USA som inte längre axlar den rollen skulle skapa en mer osäker omvärld, även i vår närhet.
Årets val är viktigt även här i Sverige. Inte bara för att vi är intresserade och nyfikna utan för att de politiska vägval som den nyvalda presidenten gör kommer påverka oss mer än vi kanske själva förstår.
Hanna Marie Björklund
PÅ PLATS I USA