Vi har under en långtid nu skakats av rapporter om skjutningar i våra städer, senast Göteborg. Faktum är att svenska storstäder är kraftigt överrepresenterade i Norden vad gäller våld med skjutvapen. Samtidigt har våldsbrottsligheten generellt gått ner i Sverige de senaste decennierna. Den svenska polisen beskrivs allt mer frekvent som en myndighet i kris, samtidigt har säkerheten i samhället ökat överlag. Kan dessa två bilder verkligen stämma samtidigt? Svaret är ja, och det är kanske precis detta som verkar göra så många makthavare förvirrade över hur de ska hantera dagens brister i det mest grundläggande samhällsuppdraget.
Brottslighet förändras på samma sätt som samhällen. I en tid av globalisering, digitalisering och urbanisering, där vi levar, äter, umgås och jobbar på helt nya sätt kommer det ske en liknande omvandling av brottsligheten, hur den ser ut och tar sig uttryck. Det finns dock fortfarande förutfattade meningar av vad ett brott är och vad det beror på, som inte sällan speglas i hur vi levde förr.
Är det främst sociala problem som driver människor att begå brott? Absolut, i samhällen där svält är en realitet, och människor lever utan sociala skyddsnät. I Sverige på 70- och 80-talet var alkoholmissbruk mer utbrett, välståndet inte lika högt. Fler människor söp mer hemma, det fanns betydligt mer vardagsvåld och även mord som kom av fyllebråk. I dag går vi ut och äter på restaurang och dricker i närvaro av vakter, det har gjort att vardagsvåldet har sjunkit kraftigt.
Detta är faktorer vi måste ta hänsyn till när vi pratar om dagens situation. I dag har vi lägre vardagsbrottslighet, men en ökad grov brottslighet mellan yrkeskriminella, som delvis göds av att vi har mer pengar i omlopp. De är inga socialt missanpassade stackare som kommer hjälpas av samtal med socialtjänsten. Den brottsligheten måste bemötas med hårdare straff mot sådant som vapenbrott. En ökad rörlighet i EU och mer tung narkotika i samhället har även fört in andra typer av stölder, särskilt i glesbygd.
Dagens brottslighet kräver helt enkelt nya lösningar och en ny poliskår. Medborgare i dag räknar med att leva länge, våra liv är säkrare och vi värderar därför även vår trygghet högre. Det är viktigt att samhället kan möta denna önskan om säkerhet. Det är trots allt rättsstatens mest centrala uppdrag. För att staten ska kunna ta sitt ansvar behöver vi satsa mycket mer på vår polis. Med delvis mer resurser absolut, men det senaste året har det blivit uppenbart att minst lika mycket av bristerna sitter i ledarskapet och synen på polisens uppdrag från samhällets sida. För att möta dagens problem behöver vi värdera våra poliser högre, och de själva förtjänar en ledning som gör detsamma.
Hanna Marie Björklund