Vid årsskiftet meddelade landstinget att samtalsmottagningen Unga vuxna i Nyköping ska läggas ner. Det är en typ av vårdinrättning som hanterar psykisk ohälsa för personer i åldern 18–23, när de inte längre har rätt att söka hjälp via BUP, men där många har svårt att gå till vuxenpsykiatri. Protesterna mot nedläggningen har varit omfattande, vårdpersonal som sett att verksamheten fungerar väl invänder, liksom patienter som varit nöjda med den behandling de har fått.
Konflikten handlar i grunden om likvärdighet i olika kommuner. Landstingets ledning menar att det fungerat bra på andra håll, trots att de inte haft en särskild Unga vuxna-enhet, och att det borde kunna fungera i Nyköping. Just för att samma typ av mottagning inte finns i exempelvis Katrineholm blir det orättvist om vissa medborgare får tillgång till en viss typ av vård men andra inte. Därför läggs mottagningen ner.
Är det generellt rimligt att argumentera för likriktning inom ett landsting? Svaret här bör ändå vara ja. Visst kan varje kommun eller landsting ha rätt att diversifiera sig för att på så sätt kunna locka nya invånare, men tillgång till god vård bör ses som en medborgerlig rättighet och inte något som ska avgöras lokalt. Som medborgare ska inte ens hälsa bli lidande bara för att man råkar bo i en viss kommun.
Frågan bli då huruvida det är Nyköpings mottagning som ska tas bort för att vården i den kommunen ska bli samma som i hela länet? Eller om det är de andra kommunerna som borde skaffa en lika bra funktion som den i Nyköping? Värdet i att skapa rättvisa är svagt om det innebär att alla får det lika dåligt.
Den avgörande frågan måste då bli huruvida det är bättre för en kommun att det finns en Unga vuxna mottagning eller inte. Eller om så nu är fallet, visa att det är ekonomiskt ohållbart att tillhandahålla tjänsten för hela länet. Landstingets beslutsfattare menar att det funkar bra i de andra kommunerna. Men hur ska medborgarna bli övertygade om det utan konkreta bevis? En utredning, statistik på att den psykiska ohälsan bland unga är på samma nivå i alla kommuner, någonting som kan stärka argumentet att det inte kommer bli totalt sett sämre av nedläggningen krävs.
Här ligger landstingets största misstag i den här frågan. Som politiker kan man inte ta ett beslut att stänga något som medborgarna uppskattar med argumentet att det kommer att lösa sig ändå –utan att ge några bevis för att så faktiskt är fallet.
Hanna Marie Björklund