Det är en märklig valrörelse på många sätt. Att partierna slåss om medieutrymmet är märkbart och den enas utspel kontras snabbt med den andras. Även för en insatt själ är det svårt att hänga med. De ideologiska skiljelinjerna är tydliga inom vissa områden, framför allt välfärden, men i övrigt satsas kronor och ören än hit, än dit.
Alliansen poängterade i förra veckan vilken inverkan en orolig omvärld har på Sverige. Fredrik Reinfeldt lyfte fram ett viktigt budskap i sitt sommartal när han bad svenskarna att öppna sina hjärtan för de som behöver oss. Debatten som följde belyste Alliansens vilja att ta ansvar men förvirrade också många väljare när fokus i valrörelsen byttes utan att några egentliga nyheter gavs.
På vänstersidan är det ännu mer förvirrat. Löfven pendlar mellan att öppna upp för samarbete med både höger- och vänsterpartier och att enbart peka ut Miljöpartiet som framtida allierad. Vad en röst på Socialdemokraterna kan tänkas ge är ytterst oklart. Miljarderna rullar. De kommer få svårt att få igenom någonting utan stöd från ett tredje parti. Väljarna vill ha besked.
Efter helgens förhandlingar på Harpsund har Alliansen i alla fall presenterat nya, gemensamma förslag. Centerpartiet fick igenom satsningar på förnyelsebara transporter, större än väntat. Sedan tidigare är historiska satsningar på järnvägsutbyggnad och bostäder presenterade. Nu utlovas 22 000 nya förstelärare med 5 000 kronor mer i månadslön. I särskilt utsatta områden ska var tredje lärare få 40 000 kronor i månaden.
Att höja lärarlönerna är nödvändigt. Attraktiviteten och statusen i yrket måste öka, både för att locka kompetens och för att ge skälig kompensation för en viktig samhällsinsats.
Många lärare gör hjältedåd för våra unga. Men det finns andra yrkesgrupper i liknande situation. Sjuksköterskor exempelvis. Lärarkårernas fackförbund och opinionsbildare har uppenbart gjort någonting rätt inför detta val. Det har nästintill blivit budgivning om vem som vill höja deras löner mest.
Miljöpartiet har sagt sig vilja höja samtliga löner med 10 000 kronor över en åttaårsperiod. När förslaget granskades visade det sig att partiet bara finansierat 2 000 av dessa kronor. Hur det går ihop hade språkröret Gustaf Fridolin svårt att förklara i SVT:s utfrågning. Men lovar pengar, det gör han.
Det är mycket viktigt med högre lärarlöner. Att enbart separera alla i förstelärare och vanliga lärare kommer inte att vara tillräckligt. Det behövs generella löneförhöjningar, fler karriärmöjligheter och förbättrad lärarutbildning. Med ökad ersättning kommer också ökade krav på prestation. Det gäller att kunna leva upp till de förväntningar som ställs på förstelärarna. Att de som rekryteras kan visa på kompetens. De ökade intäkterna för lärarna måste omsättas i motsvarande ökad kunskap hos eleverna. Det blir upp till bevis framöver.
Johanna Lundgren Gestlöf