Den så kallade Caremaskandalen 2011 vände opinionsvindarna kraftigt under den här mandatperioden. Det bistra är att äldreboendet Koppargårdens problem inte hade ett dyft att göra med att det drevs av ett vinstdrivande företag. Bristerna berodde på samarbetssvårigheter inom personalen, inte ägarens styrning. Men det var ytterst få som uppmärksammade.
Två efter det att kommunen har återtagit driften är problemen lika stora. De äldre säger att de har svårt att få komma ut, att de inte kan välja när de vill gå och lägga sig på kvällen. Inte heller när de vill gå upp på morgonen. Koppargårdens boende är i dag mindre nöjda än de som bor på andra äldreboenden i snitt är. Nytt missnöje har tillkommit, trots kommunal drift, utan vinstintressen. Vårdförbundet och Kommunal riktar kritik mot nya arbetsförhållanden sedan kommunen tog över efter Carema. Nyinrättade 14 timmar långa arbetspass riskerar att sätta patientsäkerheten ur spel, hävdar facken.
Alltför många har gått på tesen om att vinstdrivande företag urholkar välfärdstjänsterna. På Koppargården var det inte så. Tidningen Dagens Samhälle har gjort en stor insats i granskningen av ett fartblint mediedrev, bluffande partier, missledande budskap från fackliga och andra organisationer. Chefredaktören för tidningen Mats Edman skriver i en krönika (9/2014) med anledning av Koppargårdens nuvarande brister: "Alla som ännu påstår att man återanvänder kissblöjor i vinstsyfte, att upphandlade omsorgsföretag och kommuner ägnar sig åt medveten vanvård et cetera – ja, ni ska veta att vi vet att ni ljuger avsiktligt och förtalar alla kvinnor (och en del män) som gör sitt bästa varje dag".
Opportunistiska partier surfar vidare på vindarna. Ambitiösa och välfungerande vårdföretag tvingas bära kritik som de inte har förtjänat, kritik som bygger på vantolkningar och ibland rent av lögner.
Det finns dåliga äldreboenden, men också många bra. Där personalen känner sig lyssnad till och de äldre får en god vårdkvalitet och en trygg vardag. Det är boenden som drivs av vårdföretag, ideella organisationer och personalkooperativ. Andra är kvar i kommunal regi. Mer än 150 000 äldre har privatdriven omsorg. En femtedel av alla hemtjänsttimmar och platser på äldreboenden ansvaras för av privata aktörer. Rörelsemarginalen för välfärdsföretag är lägre än för företag i genomsnitt.
Vanföreställningar om äldrevården riskerar att påverka riksdagsvalet i höst. Just nu verkar det bli en regering som vill förbjuda fungerande vårdinrättningar och vårdföretag. Privatanställd vårdpersonal blir av med sina jobb som de trivs med. Äldre och sjuka förlorar tryggheten i form av det vårdföretag som hjälper dem i vardagen. Likväl kommer det fortsätta att vägas blöjor på landets äldreboenden. Det är nämligen ett sätt att pröva ut inkontinensskydd. Den verkliga skandalen visar sig, två år senare, vara något helt annat.