Hur säkrar vi framtidens energiförsörjning när naturresurserna sinar? Hur garanterar vi en konkurrenskraftig industri och hur ska transportsektorn minska sin klimatpåverkan? Kommer kärnkraften få bli kvar eller hur ser nästa generations elproduktion ut?
Det är frågor som sysselsätter otaliga forskare, energiexperter, miljökonsulter, företag och politiker. I början på månaden tillsatte energiminister Ibrahim Baylan en Energikommission i syfte att besvara några av dem. Uppdraget går ut på att lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning efter 2025.
Samtidigt ligger en annan framtidsfråga och gror i samhällsdebatten. Hur säkerställer vi möjligheten att bo och verka i hela Sverige? Hur får vi utveckling även utanför de expansiva storstadsregionerna? Tendenserna är sedan länge att både människor och kapital lämnar glesbygd för tätort och tätort för storstad. Frågan om hållbar energiförsörjning kan vara en del i lösningen och öppna ögonen för de möjligheter som döljer sig i storskalighetens skugga.
Enligt Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma kommer energi i allt större utsträckning att produceras i decentraliserade, småskaliga system. Det kommer att vara billigare för konsumenterna och betydligt mer flexibelt än i dag. Brandsmas prognos bådar gott. Dessutom förutspår han nya system för lagring av el – elbilar som tillfälligt lagrar el i batterier som kan användas för att köra disk- och tvättmaskiner bland annat. Smidiga sätt för konsumenter att minska sina elkostnader och samtidigt leva miljövänligt. Men också ett minskat beroende av några få aktörer och bättre förhållanden för lokala verksamheter.
Vid årsskiftet trädde möjligheten till skattereduktion på upp till 18 000 kronor för mikroproduktion av förnybar el i kraft. Det ökar incitamenten för enskilda att producera sin egen el och är helt i linje med Brandsmas visioner. Energikommissionen är ännu i startgroparna av sitt arbete, men det är av yttersta vikt att lagar, regler och satsningar utformas för att stimulera den här typen av utveckling. Tyvärr tycks Baylan inte vilja prata om hur skattepolitiken kan användas som styrmedel.
Det räcker inte heller med att enbart se till elproduktion, som Baylan tycks ha snöat in sig på. Hela energisektorn måste med. Transport- och värmesystemen är grundbultar som måste lyftas i debatten men som den socialdemokratiska regeringen tycks lämnat utanför kommissionens arbete.
För Sveriges industri och konkurrenskraft, och därmed också för vår välfärd, är effektiv och miljövänlig energiförsörjning absolut nödvändig. Med rätt politiska förutsättningar ser framtiden ljus ut. Då finns stora möjligheter för decentraliserade system i småskalighetens tecken. Där kommer makten och chansen till utveckling finnas i de lokala samhällena.
Johanna Lundgren Gestlöf