Lönsamt att bygga med skattemedel

Retoriken mot branscher som lever på offentlig konsumtion är väldigt varierande. Bygg- och fastighetsbranschen kritiseras mycket lite och ska nu få mer av skattebetalarnas pengar.

sx609b5d.jpg

sx609b5d.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-10-23 05:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den nya regeringen håller just nu på att läcka, medvetet släppa ut, delar av den kommande budgeten. En av de senaste nyheterna är ett statligt bidrag till fastighetsvärdar som vill bygga om sitt bostadsbestånd till att bli mer energieffektivt. Exempelvis installera värmeväxlare eller treglasfönster. Syftet är att uppmuntra fler att göra investeringar i miljonprogramsområden.

Satsningen har drivits igenom av Miljöpartiet och presenterades av nya bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan. MP har länge drivit linjen att göra miljonprogrammen mer miljövänliga och i längden mer attraktiva. Syftet är att komma bort från den segregerade stadsbilden, där förorterna är lågt värderade av bostadssökande medelklass. MP föreslår även att rot-avdraget ska förändras för att kunna användas även vid renoveringar i hyresfastigheter och av bostadsrättsföreningar. Helst ska det utformas på ett sådant sätt att det främst går till att bygga om för mer energieffektivisering.

Syftet att rusta upp i utsatta områden är gott i sig. Men det finns en intressant debatt här att gräva djupare i vad gäller bygg- och fastighetsbolagens villkor. Bygg och fastighet är i Sverige gynnsamma branscher att befinna sig i. Vi har ett allt för lågt byggande jämfört med behov, vilket håller priserna uppe. Politiska felbedömningar bidrar till att hålla starka företag under armarna. Byggbolag får i regel en stor del av sina uppdrag från det offentliga. Skolor, sjukhus och infrastruktur ska byggas och underhållas. Av alla de företag som får skattepengar genom offentliga affärer ligger tre byggbolag i topp, långt före något välfärdsföretag. De står tillsammans för en fjärdedel av utgifterna på den offentliga marknaden.

Eftersom bygg och fastighet är dyra branscher att gå in i hålls konkurrens nere. Bara de stora bolagen som redan har pengar kan vara med och spela, och de har högre lönsamhet än exempelvis välfärdsföretag. Men debatten om dem är helt annorlunda. Medan den som exempelvis tillhandahåller välfärdstjänster som sjukvård blir misstänkliggjord och utpekad för att leva på skattepengar så riktas inte alls samma anklagelser mot bygg- och fastighetssektorn, trots att dessa får mer skattepengar. 

Vad än märkligare är, här vill alltså inte ett parti som MP ens kritisera branschen, i stället vill man subventionera med mer skattepengar. Rot-avdrag ska kunna användas av fastighetsbolagen och statligt stöd ska ges till de som renoverar. Det är intressant att politikerna håller en så totalt annorlunda retorisk linje här jämfört med den man riktar mot välfärdsföretagen.

Hanna Marie Björklund